Top 6 van de leukste gratis musea in Nederland

Gratis musea | Redactioneel door

Loop door miniatuurlandschappen en loods een schip door een megasluis

18 april 2019 Cultuur Landelijk Een leuk dagje uit naar een museum hoeft niet duur te zijn. Ook in Nederland vind je veel gratis musea! DagjeWeg.NL heeft de leukste op een rij gezet in een Top 6.

Foto 1. Bij het Landschapmuseum loop je langs prachtige miniaturen van typisch Nederlandse cultuurlandschappen. Foto: Valentijn te Plate

Museum in een schip

DORDRECHT - Een museum in een schip, hoe leuk is dat? Binnenvaartmuseum Dordrecht is het enige museum in Nederland over de binnenvaart en bevindt zich aan boord van de duwboot Rene Siegfried. In grote vitrines zie je de geschiedenis van de binnenvaart via foto's, modellen en gebruiksvoorwerpen. Voor de Rene Siegfried ligt een grote, drijvende container, net als het schip vroeger door de rivieren duwde. Nu is het een van de museumruimtes, waar je onder andere de ontwikkeling van de binnenvaartschepen ziet. Alleen open op donderdag, behalve als je met een groep gaat. Dan kun je ook een bezoek op andere tijden aanvragen.

Oog in oog met een levende das

BEEK-UBBERGEN - Leer alles over het Nederlandse cultuurlandschap in het Landschapmuseum. Je begint in het binnenmuseum, waar schitterende foto's laten zien hoe belangrijk het in stand houden van onze oude cultuurlandschappen is. In een aquarium zie je wat er leeft in een boerensloot. Buiten stap je in een Madurodam van landschappen! Via het glooiende landschap van zuidwest Engeland kom je bij elf typisch Nederlandse landschappen: de heuvels van Zuid-Limburg, polders met de molens die ze droog hielden, zelfs een van de Waddeneilanden. In dit bijzondere museum leeft ook das Dommel in zijn dassenburcht. TIP: Kom op wandelschoenen en eindig je bezoek met een wandeling door een onvervalst stukje Nederlands landschap: het dal 'Palland'. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over het Rijndal. Dit museum is van april tot en met oktober open op woensdag en zondag.

Door het Doesburg van vroeger

DOESBURG - In Museum De Roode Toren ontmoet je de Doesburgers van vroeger. Stap een kruidenierswinkeltje binnen uit 1890, loop door een nog werkende tabakskerverij, ontmoet nog meer bewoners van die tijd en vergaap je aan een schaalmodel van de historische schipbrug. Je ziet ook fraaie archeologische vondsten, keramiek en bijzondere munten. Naast de vaste collectie zijn er wisseltentoonstellingen. Elke dag open, behalve op maandag.

Met je neus bovenop de grootste sluis ter wereld

IJMUIDEN - Bij IJmuiden bouwen ze de grootste sluis ter wereld en dat kun je van dichtbij meemaken. SHIP is echter niet zomaar een museum, het is een belevenis! Hier reis je op een schip razendsnel van de Noordzee via het Noordzeekanaal naar de haven van Amsterdam. Je kunt even zelf sluiswachter zijn en een schip door de sluis loodsen. Maquettes laten je tot in detail zien hoe de grote nieuwe sluis wordt gebouwd en door een speciale duikbril zie je wat voor vissen langs de sluizen zwemmen. SHIP ligt midden tussen de sluizen van IJmuiden en van het dak kun je ze allemaal zien. Daar heb je ook een prachtig uitzicht op de bouw van de nieuwe megasluis.

20.000 kinderen vertellen hun verhaal

NIJMEGEN - Het Van 't Lindenhoutmuseum vertelt het verhaal van duizenden kinderen die kort of lang niet bij hun ouders konden wonen. Zo'n 150 jaar geleden werden ze opgevangen in dit vroegere weeshuis. Er kwamen zoveel kinderen, dat het huis te klein werd. Op een stuk grond bij het dorp Neerbosch, aan de rand van Nijmegen, bouwden ze met hun leermeesters zelf gebouwen om in te wonen. Ze maakten er kleren, klompen en schoenen. Dit Kinderdorp had zelfs een eigen drukkerij. Aan de hand van hun geschiedenis laat het museum ook de geschiedenis zien van de jeugdzorg in de afgelopen 150 jaar. Via de vaste collectie, maar ook in wisselexposities. Je kunt het museum bezoeken op woensdag en op elke eerste zondag van de maand, behalve van 24 december tot en met 1 januari.

Beeldenwandeling binnen en buiten

WAGENINGEN - De beelden in Het Depot beeldengalerij krijgen alle ruimte, waardoor ook de grootste beelden prachtig uitkomen. Staar omhoog naar een figuur uitgesneden in hout en loop nog eens langs een enorme liggende torso. Hier zijn de beelden vooral geïnspireerd door het menselijke lichaam. Neem gerust de kinderen mee, want deze beelden mag je aanraken. De beelden staan in twee gebouwen. Tussendoor is het heerlijk om even door het arboretum te lopen, dat ook hoort bij Het Depot beeldengalerij. Ook hier kom je beelden tegen tussen de bloemen en bomen. Open op donderdag tot en met zondag.

Nog meer budgettips

Foto 2. Museum SHIP ligt midden tussen de sluizen bij IJmuiden. Binnen in dit gebouw, dat lijkt op een grote container, is veel te zien en te doen. Foto: Rijkswaterstaat/SHIP
Foto 3. Het Depot beeldengalerij gezien vanuit het arboretum. Je vindt de beelden binnen, maar ook buiten in het arboretum. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Wat leeft er in de Nederlandse boerensloten? Je ziet het in het aquarium in het Landschapmuseum. Foto: Valentijn te Plate
Laatst gewijzigd: 2019-05-17 16:49:20 · Gepubliceerd: 2019-04-18 08:29:06 - 1695