Dagje dierentuin in coronatijd leuker: minder dringen, meer beleving

Veilig dagje weg? Nederlandse dierentuinen zijn er klaar voor

Nieuws over dierentuinen   Interview door
Foto 1. Volgens de NVD staan de 13 grootste dierentuinen van Nederland al in de startblokken. Wanneer mogen ze? Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

29 april 2020 Toerisme Landelijk Kunnen we vanaf 21 mei weer een dagje weg? Volgens Lisette de Ruigh, directeur Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD), is dat iets te optimistisch. De NVD is de overkoepelende organisatie voor de 13 grootste Nederlandse dierentuinen. De Ruigh: "We hopen wel heel erg dat we de mogelijkheid krijgen. Het zal in ieder geval niet aan ons liggen, wij zijn er klaar voor. Onze core business is sowieso al mensen een veilig dagje uit bieden. Met wat maatregelen kunnen we dat ook doen in de anderhalvemetersamenleving." Sterker nog, met die maatregelen zou een dagje dierentuin in coronatijd zelfs leuker kunnen zijn.

Veilig Samen Uit

Minder bezoekers binnen laten, alleen online tickets verkopen, afgeplakte wandelpaden, heldere informatie op borden op de websites, verbouwde horeca en scherpere hygiëneregels. De dertien grootste dierentuinen van Nederland zijn er klaar voor om weer open te gaan, dankzij drie hoofdmaatregelen. De Ruigh, directeur van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen: "We hebben samen met de Club van Elf een nieuw protocol ontwikkeld. We noemen dat Veilig Samen Uit. Dat is gebaseerd op drie hoofdmaatregelen: afstand, hygiëne en hele heldere informatie." Zo'n protocol klinkt officieel, maar de praktijk is erg simpel. Wanneer een uitstapje aan de drie hoofdmaatregelen kan voldoen, is het in principe een veilig dagje uit. De Ruigh: "Onze parken zijn buiten, hebben veel natuur, veel ruimte. En de bezoekers kunnen we met online ticketverkoop monitoren, ook voor abonnementhouders. Op een gegeven moment zijn de tickets voor die dag gewoon op. Met deze maatregelen bieden we bezoekers zoveel mogelijk informatie zodat ze snappen wat wel en niet kan, maar we doen ook heel sterk beroep op wat Rutte steeds zegt. Neem zelf verantwoordelijkheid."

Minder bezoekers, meer plezier

Zodra de autoriteiten groen licht geven, gaan de 13 grootste dierentuinen van Nederland open, volgens De Ruigh. Inclusief genoemde maatregelen. Gigantische parken, met ineens veel minder bezoekers. Niet langer massaal dringen voor de ramen, niet op je tenen hoeven staan om een dier te zien en gecontroleerde en kortere wachtrijen bij aangepaste horeca. Wordt een dagje dierentuin in coronatijd misschien niet veel leuker? "Dat denk ik wel," aldus De Ruigh. "De echte topdagen waarop het echt heel druk kan zijn in de parken, die hebben we straks niet meer. Er is gewoon een maximaal aantal gasten per dag dat naar binnen mag. En de plekken waarop we ophopingen van mensen verwachten, zoals bij voerpresentaties, die worden aangepast zodat mensen het veilig en op afstand toch nog kunnen beleven." Minder kwantiteit, meer kwaliteit dus.

Financiële klap, maar veiligheid eerst

Dus de parken zijn er klaar voor en wachten op een groen sein. Ze geven geld uit aan maatregelen en dierenverzorging terwijl er in de tussentijd geen bezoekers komen. Hoe lang houden dierentuinen dit vol? "Zoals je je kunt voorstellen is deze situatie financieel een enorme aderlating voor dierenparken. Gelukkig zijn de meeste parken stichtingen zonder winstoogmerk. Onze leden hebben voldoende reserves om voor de dieren te zorgen, maar op lange termijn komen investeringen nu wel onder druk te staan." Hiermee bedoelt De Ruigh onderzoeken, natuurbehoud en het vernieuwen en vergroten van verblijven ten behoeve van het dierenwelzijn. "We blijven overleggen met alle veiligheidsregio's en gaan alles op alles zetten om een dagje uit ook nu in deze tijden veilig te laten verlopen. We willen alleen open met draagvlak van de autoriteiten."

De Ruigh: "Dat is voor ons het belangrijkst, dat mensen komen om plezier te hebben en dat ze weten dat dat bij ons ook veilig kan."

13 grootste dierentuinen in Nederland

Dit zijn de dierentuinen die bij de NVD aangesloten zijn. Voor alle parken geldt dat ze zich aan de Veilig Samen Uit hoofdregels houden: afstand, hygiëne en hele heldere informatie. Hoe dit er precies uit komt te zien, verschilt per park. Zo zullen in sommige parken alle attracties en verblijven gelijk open en in andere parken niet.
 1. Apenheul
 2. AquaZoo Leeuwarden
 3. Koninklijke Burgers' Zoo
 4. DierenPark Amersfoort
 5. WILDLANDS Adventure Zoo Emmen
 6. Dierenrijk
 7. Diergaarde Blijdorp
 8. GaiaZOO
 9. ARTIS
 10. Ouwehands Dierenpark Rhenen
 11. Safaripark Beekse Bergen
 12. Vogelpark Avifauna
 13. ZooParc Overloon
Foto 2. De dierentuinen wachten tot ze weer open mogen gaan. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

Laatst gewijzigd: 2020-05-22 09:14:22 · Gepubliceerd: 2020-04-28 13:29:13 - 1298