Rotterdam is in de ban van het Eurovisie Songfestival

Dit kun je doen in Rotterdam |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Dit zijn de leukste activiteiten in aanloop naar het Songfestival

12 mei 2021 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Nadat Duncan Laurence in 2019 met zijn monsterhit 'Arcade' het Eurovisie Songfestival won, was het duidelijk. Na 41 jaar strijkt het kleurrijke evenement eindelijk weer neer in ons eigen Nederland. Een jaartje later dan gepland, maar gaststad Rotterdam is er helemaal klaar voor. Dit zijn de leukste activiteiten rondom het Eurovisie Songfestival in Rotterdam.

Foto 1. Kunstenaar Tymon de Laat creëerde een imposante muurschildering van Jeangu Macrooy tegenover Rotterdam Ahoy. Foto: Hiphop In Je Smoel © Rosa Quist

Street art van Up Street Rotterdam

De tickets voor het fieldlab-evenement zelf zijn dan wel stijf uitverkocht, maar laat je als echte Songfestivalliefhebber vooral niet tegenhouden om toch een kijkje te nemen bij Rotterdam Ahoy. In aanloop naar de festiviteiten vind je hier namelijk prachtige street art, een initiatief van Stichting Hiphop In Je Smoel. Pal tegenover de hoofdingang prijkt onder andere een reusachtige muurschildering van de Nederlandse inzending van dit jaar: Jeangu Macrooy. Een prachtig gedetailleerd werk van Tymon de Laat. Maar dat is nog niet alles. Op 10 mei startten zes kunstenaars uit zes verschillende landen, op de parkeerplaats van Ahoy, aan de installatie 'The Embrace'. Iedere kunstenaar decoreert de buitenzijden van een eigen container. Dit alles met het doel om het thema 'Open up To Rotterdam' en de gastvrijheid van de Maasstad nog extra te benadrukken. Beklim de speciale uitkijktoren om het hele gevaarte van bovenaf te bekijken en om ook de grondschildering goed te kunnen zien. Op 17 mei is het werk klaar.

Bekijk het volledige stadsprogramma rondom het Eurovisie Songfestival voor nog veel meer toffe activiteiten.

Bezoek Eurovision Village online

Maar behalve een fysiek kijkje nemen bij de locatie waar het vanaf 18 mei allemaal gebeurt, kun je van zaterdag 15 mei tot en met zondag 23 mei ook een virtueel bezoekje brengen aan het Online Eurovision Village. Waar normaal gesproken duizenden internationale Songfestivalfans afkomen op dit feestelijke 'dorp', geniet je tijdens tijdens de editie van 2021, van digitale optredens van de grootste artiesten. Wat dacht je bijvoorbeeld van dj Afrojack, drievoudig Iers Songfestivalwinnaar Johnny Logan en voor de kinderen heel veel winnaars van het Junior Songfestival. Feest online op iconische plekken in de stad Rotterdam, zoals de tussen de Kubuswoningen en de Markthal. En het leuke is... het altijd open én helemaal gratis. Vier je feestje dus gewoon vanuit je eigen woonkamer.

24/7 sfeer proeven met een livestream

Hoe dichter bij de finaleweek, hoe meer Rotterdam kleurt in alle kleuren van de regenboog. Schitterend! En je kunt gewoon 24/7 vanuit huis meekijken via verschillende livestreams. Natuurlijk volg je de beweging rond het epicentrum van Eurovisie: Ahoy. En wil je weten hoe lang je nog moet wachten tot het feestgedruis losbarst? Schakel dan even naar de reusachtige aftelklok voor Boijmans Van Beuningen. Van 14 tot en met 22 mei wordt ook de iconische Erasmusbrug volledig in stijl verlicht. In hetzelfde shot zie je ook de KPN Led Wall, waar indrukwekkend artwork te zien zal zijn. En heb je er dan nog geen genoeg van? Kijk dan ook even hoe de gigantische mural van Jeangu Macrooy en 'The Splash' op het Annie M.G. Schmidtplein erbij liggen. Kortom: je hoeft niets te missen.

Kunstinstallaties met een boodschap

Rotterdam vindt het belangrijk om de stad voor het Songfestival zoveel mogelijk circulair aan te kleden. Een prachtig voorbeeld hiervan is de 3D-geprinte winnaarstrofee die voor de ingang van het Centraal Station prijkt. Deze grote blauwe microfoon is helemaal gemaakt van gerecycled PET-materiaal dat is opgevist uit het water rondom de stad. Kom je met de trein? Dan is dit een prachtige eerste voor je Songfestivaltripje. Als je in de buurt bent van de Beurs en de Coolsingel, kijk dan goed om je heen. Verspreid over de daken vind je namelijk de woorden WHAT YOU WILL HEAR IS TRUE. Ieder woord op een andere plek. Maar als je de woorden husselt, kun je er ook andere zinnen mee vormen. Met het project – een samenwerking tussen de Rotterdamse Dakendagen en Poetry International 2021 – stellen de kunstenaars fake news aan de orde. De boodschap: blijf kritisch op wat je hoort en ziet. Na het Songfestival gaan de woorden voor andere evenementen op reis door de stad.

Songfestival fashion in de etalage

Wanneer je door Rotterdam wandelt, vind je overal de zogenaamde Sing Along-uitingen. Dit city design is gebaseerd op de vlaggen van de deelnemende landen en de winnende songfestivalliedjes. Van de Erasmusbrug tot het Centraal Station, het is niet te missen. Studio Vollaerszwart, bedenker van het design, riep modeontwerpers voor Sing Along Fashion op om kleding te maken van landenvlaggen. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. Sinds 8 mei zie je een selectie van zes ingezonden stukken tentoongesteld in de etalage van de Bijenkorf op de Coolsingel. Fashionista's doen er dus goed aan om even naar binnen te gluren bij het bekende modewarenhuis.

Buitenexpositie #RotterdamZingt

Er zit muziek in Rotterdam. Dat blijkt eens te meer uit de expositie #RotterdamZingt, een initiatief van 'city dresser' Flowerdales Agency. 25 fotografen, legden in de afgelopen maanden inwoners van de stad vast tijdens het zingen. Dit leverde 50 boeiende portretten op, die je kunt vinden verspreid door de hele stad. De één zingt uitbundig voor publiek, de ander stiekem met een afwasborstel voor de spiegel. En het mooie is, het maakt niets uit. Als je maar zingt. Want muziek verbind, zeker tijdens een evenement Eurovisie Songfestival, waar culturen vanuit heel Europa samenkomen om muziek te maken. Maak een rondje door de stad en spot alle zangers en zangeressen in hun natuurlijke habitat.

Vraag een plaatje aan bij een gigantische jukebox

Heb je nog niet alle inzendingen van het 2021 gehoord? Breng dan eens een bezoekje aan het Rotterdamse Digters Eetcafé aan de Linker Rottekade 292. Hier vind je tot en met 22 mei een gigantische jukebox van 30 bij 15 meter groot, aan de gevel! Bekijk van een afstandje de foto's van de deelnemers per land en maak je keuze. Vraag online het lied aan dat je wil horen en wacht tot je plaatje aan de beurt is. En nu de terrassen weer open zijn, kun je dat natuurlijk ook gewoon weer met een heerlijk verfrissend wijntje of biertje aan een tafel. En hoor je tussendoor een song die je geweldig vindt? Kijk dan snel op de website van Digters, want daar staat precies welk land op dat moment uit de boxen knalt. Wie weet beïnvloedt het je stem nog voor de grote dag.

Ook leuk

Foto 2. Rotterdam is klaar voor het Eurovisie Songfestival. Foto: Rotterdam Make It Happen © Vera Bos

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-05-17 13:10:47 · Gepubliceerd: 2021-05-12 10:50:16 - 627