Dagje dierentuin: dit is nieuw!

Bezoek een dierenpark! |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Spot brilberen en zwarte neushoorns of speel golf in de tropen

7 juni 2021 Toerisme Landelijk De poorten van de dierentuinen bleven in de voorbije maanden dan wel gesloten, het leven stond er niet stil. Nieuwe diersoorten betrokken hun verblijven en er is hard gewerkt aan manieren waarop je ze nog beter kunt bewonderen. Dit is allemaal nieuw in de Nederlandse dierenparken.

Foto 1. De flamingo's in Diergaarde Blijdorp hebben het gezellig in hun nieuwe diervriendelijke verblijf. Foto: Diergaarde Blijdorp

Nieuw wandelgebied in Beekse Bergen

HILVARENBEEK, NOORD-BRABANT - Je kunt weer op safari in Safaripark Beekse Bergen. Tijd om de big five te spotten! Maak een boottochtje, trek met de auto over de uitgestrekte vlaktes en... kijk je ogen uit in het nieuwe wandelgebied op de Brabantse savanne. En tussen de zebra's, giraffen en olifanten vind je sinds kort ook een nieuwe bewoner: zwarte neushoorn Hodari. Dit reusachtige Afrikaanse zoogdier wordt in zijn natuurlijke habitat ernstig bedreigd. Stropers hebben het namelijk voorzien op de hoorns van deze giganten. Leer op een spannende manier alles over de gevolgen van stroperij en het ecosysteem van de savanne en vergeet vooral niet te genieten van het schitterende uitzicht.

Meet de bonobo's in Ouwehands

RHENEN, UTRECHT - Maak kennis met de nieuwe bewoners van Ouwehands Dierenpark! Een groep bonobo's neemt intrek in het splinternieuwe verblijf Salonga, Rijk van de bonobo’s. Inmiddels zijn de dieren gewend en zijn ze ook te zien voor publiek. Omdat deze mensapen absoluut niet van kou en nattigheid houden, hebben ze in Ouwehands Dierenpark een groot binnenverblijf vol met klimtoestellen. Bezoekers kunnen een blik werpen in dit verblijf vanachter grote ramen. Maar als het zonnetje schijnt, dan spot je ze vast in het mooie buitenverblijf met bomen, rotsen en waterstroompjes.

Shoppen in nieuwe jungledorp van Orchideeënhoeve

LUTTELGEEST, FLEVOLAND - In de maanden dat de poorten van de Orchideeënhoeve noodgedwongen gesloten bleven, is een compleet nieuw jungledorp van wel 2000 m2 neergezet. Dit exotische dorp vol bloemen, planten, bamboe en palmbomen vormt de nieuwe winkel van het park. De hutjes, met ieder een ander thema, zijn gemaakt van natuurlijke materialen afkomstig vanuit de hele wereld. Herken je de Indonesische deuren en de bekende kleuren uit Willemstad? Het is net alsof je op vakantie bent en op je dooie gemakje rondsnuffelt in knusse zaakjes. Shop souvenirtjes voor thuis, cadeautjes voor familie en vrienden en natuurlijk... orchideeën voor in de vensterbank. Benieuwd? Wip dan snel eens langs, want toegang tot het jungledorp is helemaal gratis!

Voel je een echte ranger bij WILDLANDS

EMMEN, DRENTHE - Vanuit de nieuwe Kifaru Ranger Station in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen observeer je de dieren in het National Park op de Serenga-savanne als een echte ranger. Kijk vanuit de deze speciale themahut of er gevaar dreigt en check goed hoe de dieren zich bewegen door hun verblijf. Pak één van de beschikbare verrekijkers of werp een blik op de videoschermen in de ruimte. De kinderen doen een spannend ranger-examen waarmee ze precies leren hoe ze zelf een goede ranger worden. Bezoek je WILDLANDS met een groep? Speel dan ook de educatieve escape room 'Rhino Rescue', waarbij je de kwetsbare neushoorns beschermt tegen stropers.

Bijzondere voortplantingen in AquaZoo Leeuwarden

LEEUWARDEN, FRIESLAND - In AquaZoo Leeuwarden opent een nieuwe ruimte met een wel heel bijzonder overkoepelend thema: voortplanting. Maak in zeven splinternieuwe verblijven kennis met zes unieke en bedreigde diersoorten die zich ieder voortplanten op een bijzondere manier. Wat dacht je bijvoorbeeld van de balearenpadden, die bevruchte eitjes drie weken lang meedragen op hun achterpoten. Of van visjes die met de regen uit de lucht lijken te vallen. Leer daarnaast alles over de vermenigvuldiging van twee soorten pijlgifkikkers, killivissen, vampierkrabben, axolotls, en Portugese vuursalamanders.

Dierenpark Amersfoort verwelkomt brilbeerbroertjes

AMERSFOORT, UTRECHT - Ook in Dierenpark Amersfoort verwelkomen ze een zeldzaam nieuw diersoort. Twee brilbeerbroertjes, afkomstige uit een Duits dierenpark, betrekken deze zomer het voormalig bruine berenverblijf. Het nieuwe onderkomen voor de driejarige Teju en Ariba is volledig verbouwd. Zo voelen deze vrolijke druktemakers zich direct helemaal thuis. De klauterende beren komen normaal gesproken voor in het Andesgebergte en zijn te herkennen aan het brilvormige silhouet rond de ogen. Buiten het feit dat deze fotogenieke dieren leuk zijn om naar te kijken, maakt het dierenpark je ook bewust van de penibele situatie waarin het soort zich bevindt. Grootschalige ontbossing bedreigt namelijk het natuurlijke leefgebied.

Nieuwe dolfijnenshow in Dolfinarium Harderwijk

HARDERWIJK, GELDERLAND – Wil je alles weten over het leven van dolfijnen in de oceanen én deze slimme dieren bewonderen in hun volle glorie? Plan dan snel eens een dagje uit naar het Dolfinarium Harderwijk. Hier zie je vanaf deze zomer namelijk de gloednieuwe en spectaculaire dolfijnenshow Oceanica. In de hoofdvoorstelling van het park zie je de dolfijnen dansen en springen op en boven het water, met op de achtergrond sfeervolle muziek. Ondertussen vertellen de verzorgers je alles over het leven van deze vrolijke zwemmende zoogdieren onder het wateroppervlak. Maar deze prachtige zeebewoners worden ook ernstig bedreigd door de plasticsoep. Oceanica gaat hier nadrukkelijk op in, waardoor je ook gedwongen wordt tot nadenken over ons eigen gedrag en natuurbescherming.

Diervriendelijke flamingovolière in Diergaarde Blijdorp

ROTTERDAM, ZUID-HOLLAND – Bij binnenkomst is het niet te missen; de nieuwe diervriendelijke flamingovolière in Diergaarde Blijdorp. Rustig en sierlijk staan de 121 roze vogels op één been te chillen in hun nieuwe verblijf, omgeven door groenstroken en grote bomen. Er is bovendien een waterpartij, een broedpoel en een grasgebied aangelegd. Het nieuwe thuis van de vogels heeft een grofmazig en transparant net om te beschermen tegen indringers en om te voorkomen dat jonge flamingo's wegvliegen. De volière ligt in het monumentale deel van het park en er is daarom extra aandacht besteed aan het doortrekken van de ronde lijnen uit het oorspronkelijke tuinontwerp. Loop langs en - als de maatregelen tegen de vogelgriep zijn opgeheven – dóór het verblijf!

Kamperen bij Burgers' Zoo

ARNHEM, GELDERLAND - Droom je ervan om een nachtje te slapen tussen de leeuwen, giraffen en neushoorns? Daar hoef je dus niet voor naar Afrika! Tot en met 5 september kun je namelijk een plekje reserveren op de speciale pop-up camping van Burgers' Zoo. Breng de nacht door in één van de luxe tenten en krijg het gevoel alsof je een weekendje op safari bent. Het arrangement is volledig verzorgd, inclusief diner en ontbijt. 's Ochtends krijg je als allereerste toegang tot het park en 's avonds ga je als laatste weer weg. Maak als toetje een exclusieve avondwandeling door de dierentuin onder begeleiding van een gids. Zie hoe de dieren zich gedragen als nacht valt... een uniek inkijkje in een normaal gesproken verborgen wereld.

Minigolfen bij Vlindertuin Vlindorado

WAARLAND, NOORD-BRABANT - Altijd al eens een potje willen golfen in de tropen? Het kan bij Vlindertuin Vlindorado. Dwaal eerst tussen talloze soorten betoverende vlinders en fluitende vogels en daag vervolgens je familie en vrienden uit voor een uitdagend potje minigolf bij het nieuwe Indoor Adventure Minigolf. Een combiticket bestel je al voor €15,- per volwassene (kindertarief: €12,50). Verwacht geen 'standaard' midgetgolfbaan, maar een echt golfterrein in het klein. De holes zijn langer dan bij midgetgolf, maar korter dan bij een grote golfbaan. Op je route van de afslag tot aan de put vind je hoogteverschillen, bochten en bijzondere hindernissen. Wat dacht je van een schildpad op de baan of een hole van yin yang-plateaus. Drink na afloop een lekkere kop koffie op het terras, terwijl de allerkleinsten zich vermaken in de speeltuin.

Ook leuk

Foto 2. Bewonder de nieuwe bewoners van Dierenpark Amersfoort: brilbeerbroertjes Teju en Ariba. Foto: Dierenpark Amersfoort © C. Appel
Foto 3. Ontmoet de bonobo's in hun nieuwe buitenverblijf in Ouwehands Dierenpark. Foto: Ouwehands Dierenpark Rhenen
Foto 4. Ontdek naast twee soorten pijlgifkikkers nog vijf andere diersoorten die zich op een bijzondere manier voortplanten. Foto: AquaZoo Leeuwarden
Shop leuke cadeautjes en orchideeën in de Orchideeënhoeve in Luttelgeest. Foto: Orchideeënhoeve

Laatst gewijzigd: 2021-06-09 12:13:46 · Gepubliceerd: 2021-06-04 10:30:48 - 1336