Dit zijn de leukste uitstapjes met Pinksteren

Dagje uit met Pinksteren |  
Redactioneel door
Foto 1. Tijdens het Pinksterweekend wordt Alkmaar weer even d’Oude Stad van 1573. Foto: Kaeskoppenstad © Luciënne van der Stouwe

Van Wereld Fair tot spektakel opera: dit is er allemaal te doen

27 mei 2022 Toerisme Landelijk Er is dit jaar weer van alles te beleven in het pinksterweekend. En daar zitten bijzondere uitjes tussen. Bekijk de leukste uitstapjes tijdens Pinksteren in 2022!

De Rotterdamse daken op

ROTTERDAM - Ga letterlijk het dak op tijdens de Rotterdamse Dakendagen! Je kunt op eigen houtje een route uitstippelen, of een gids volgen. Ontdek bijzondere daken, verborgen uitzichtpunten en zelfs een boer die boert op een dak. Of ga naar één van de festivals. Tijdens de Rotterdamse Dakendagen kun je plekken bezoeken waar je normaal niet kunt komen. Wees wel snel, want er is al het één en ander uitverkocht, vooral onder de tours met gids! Op 4 en 5 juni de hele dag door, de tickets voor vrijdag 3 juni zijn al uitverkocht.

Spectaculaire opera op Vliegveld Twenthe

Enschede - Het beroemde Griekse verhaal van Orpheus die probeert Euridice uit de onderwereld te redden krijgt een wel heel spectaculaire uitvoering tijdens de Opera op Vliegveld Twenthe. Het hele verhaal is geupdate, met prachtige zang zonder lange, vocale uithalen. Helemaal live met orkest, dansers, koor en solisten. De opera wordt uitgevoerd in Hangar 10 van het voormalige vliegveld, ooit een motorwerkplaats. Nu een passend decor voor dit verhaal in het schimmenrijk. Op 3 en 4 juni om 20:30 uur en op 6 juni om 15:00 uur.

Foto 2. Solisten Ilja Aksionov (Orphée, rechts) en Noëlle Drost (Euridice). Foto: Sanne Wevers

Terug naar de 16e eeuw in Alkmaar

ALKMAAR - Het is dit jaar weer Kaeskoppenstad tijdens Pinksteren! Dan wordt Alkmaar omgebouwd tot d’Oude Stad: de stad van 1573, vlak na het Alkmaars Ontzet. Eigenlijk vergelijkbaar met de geliefde Dickensmarkten in december, maar nu oer-Hollands. Want in Kaeskoppenstad zie je in de historische straatjes en op de pittoreske pleintjes allemaal taferelen terug uit het Nederland van de zestiende eeuw. De vrouwen wassen hun kleren op wasborden bij de gracht. Een schoenenpoetser duikt naar je schoenen. Je komt door een vissersdorp en opeens sta je te griezelen op een plek waar de pest is uitgebroken. Op 4 en 5 juni van 12:00 uur tot 17:00 uur.

Foto 3. Beleef het Alkmaar van de zestiende eeuw tijdens Kaeskoppenstad. Foto: Kaeskoppenstad © Luciënne van der Stouwe

Feesten in Delfzijl

DELFZIJL - Zin in een feestje? Ga dan naar de Pinksterfeesten in Delfzijl, met veel muziek en veel activiteiten op het water. Kijk naar de internationale zeilwedstrijd over de Eems. Glij van een enorme waterslide. Doe mee met het sliksleeën over het drooggevallen Wad. Ga naar de vele optredens in de cafés en swing erop los tijdens één van de muzikale feesten met een keur aan Nederlandse artiesten. Een topper is het Dijkfeest op Tweede Pinksterdag, dat om 13:00 uur losbarst op het strand van Delfzijl met onder andere Donnie en Gerard Joling. Van 4 tot en met 6 juni, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat.

Ontdek de wereld op de Wereldfair

LEIDEN - Latijnse muziek, Chinese leeuwen- en drakendans, zelf batikken: op de Wereldfair in de tuin van Museum Volkenkunde ontdek je de hele wereld. Optredens, workshops, demonstraties en een markt met producten uit alle windstreken houden je een hele dag zoet. Honger? Op het foodplein vind je hapjes uit - jawel - de hele wereld! En: de toegang is gratis. Op Tweede Pinksterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Foto 4. Op de Wereldfair in de tuin van Museum Volkenkunde ontdek je de hele wereld. Foto: Museum Volkenkunde © Marvin Duiker

Strips, strips en nog eens strips

HAARLEM - De Beurs van Stripdagen Haarlem is de perfecte plek om niet alleen nieuwe stripboeken te ontdekken, maar ook unieke verzamelexemplaren. En wie weet vind je tussen de tweedehands strips eindelijk die ene aflevering die je nog mistte in je verzameling. Maar wat deze beurs pas echt bijzonder maakt zijn de vele striptekenaars die je hier eindelijk in het echt kunt ontmoeten! Ze signeren en wie weet geven ze ook een fraaie demonstratie striptekenen. Op zaterdag en zondag zijn er bovendien interessante interviews en groepsgesprekken met een aantal stripboekenmakers. Op 4 en 5 juni van 10:00 uur tot 17:00 uur, de interviews zijn tussen 11:00 uur en 15:00 uur. Met op 6 juni een extra beurs, dan alleen op de Grote Markt.

Verfdemonstraties in Het Rembrandthuis

AMSTERDAM - Hoe kwam Rembrandt aan die prachtige kleuren in zijn schilderijen? En waar maakte hij zijn verf van? Dat kun je allemaal met eigen ogen zien tijdens de verfdemonstraties in Museum Het Rembrandthuis. Je ziet de verf ontstaan op de plek waar Rembrandt dit ooit zelf deed: in zijn eigen atelier, waar hij tussen 1639 en 1658 zijn meesterwerken maakte. De verfdemonstraties vinden plaats van 4 tot en met 6 juni, doorlopend tussen 11:00 uur en 15:00 uur .

Foto 5. Verfdemonstratie in Museum Het Rembrandthuis. Foto: Museum Het Rembrandthuis © Kirsten van Santen
Bekijk wat er verder nog allemaal is te doen tijdens Pinksteren.
Foto 6. Terug naar de 16e eeuw in Alkmaar. Foto: Kaeskoppenstad © Luciënne van der Stouwe

Laatst gewijzigd: 2022-05-27 18:57:27 · Gepubliceerd: 2022-05-25 15:50:13 - 3068