1

Vier de herfst met 10 prachtige lichtfestivals

Betoverende lichtjes en fantastische lichtkunst stelen de show

Bezoek een lichtfestival Redactioneel door
Foto 1. Bijzondere lichtkunst tijdens Alluminous in Almere. Kunstwerk van Tom&Lien Dekyvere. Foto: Matthijs Immink

archief oud artikel 8 oktober 2023 Toerisme Landelijk

Betoverende lichtjes in tuinen of spannende lichtkunst in een donker bos? De herfst begint prachtig met deze 10 bijzondere lichtfestivals. Gloeiende vormen pulseren tussen de bomen, schimmige figuren dansen door het licht en na elke hoek stap je in weer een andere magische plek. Avonden om nooit meer te vergeten!

Schemerlicht

NIJMEGEN - Als de schemer valt start het Schemerlicht Festival in het grote Goffertpark van Nijmegen. Hier staan van 12 tot en met 22 oktober lichtkunst installaties rondom het thema Aarde Lagen. Voor deze bijzondere beleving van licht en geluid werkten niet alleen kunstenaars en componisten samen, maar ook wetenschappers. Samen brengen zij allerlei verschillende aspecten van de aarde tot leven. Zo loop je onderdoor een fraaie lichtboog die de trillingen van de aarde vertaalt in licht, kleur en geluid. Hoor je schimmels groeien. Kijk je door een deur de aarde in naar een geheimzinnige andere wereld en nog veel meer. Je kunt onderweg zelfs de aarde proeven. Wil je meer weten over de achtergronden van de kunstinstallaties, ga dan mee met een van de professionele rondleidingen.

Het festival opent om 19:00 uur en je boekt van tevoren online een tijdslot om in te starten. Het terrein sluit weer rond middernacht. Bij de ingang en tijdens de wandeling kun je bij de bar terecht voor verschillende hapjes en drankjes.

De tekst gaat verder onder de video.

De Grote Schijn

ROTTERDAM - Lichtfestival De Grote Schijn komt terug naar het Kralingse Bos in Rotterdam met een hele nieuwe show. Van 12 tot en met 29 oktober verandert deze plek in een andere wereld. Een wereld waar vreemde lichtgevende bollen uit de grond komen rond een gloeiende boom. Gouden struiken om je heen opvlammen en het bos wel in brand lijkt te staan. En vuurvliegjes dansen boven het mos. Mist stijgt omhoog, de muziek en geluiden om je heen worden steeds mysterieuzer. Fluistert die boom nou echt en waar komt die geur vandaan? Van de oplichtende bloemen in de struiken? Kippenvel!

De wandeling door de lichtshow is ongeveer 2 kilometer lang en je hebt de tijd tot 23:00 uur, daarna gaan alle lichten uit. De start is vanaf 18:00 uur. De wandeling eindigt bij een gezellig horecaterras met verschillende foodtrucks en ook hier heel veel lichtjes.

De tekst gaat verder onder de video.

Enchanted Gardens

ARCEN - Vonken van licht die verschijnen en verdwijnen in een wonderlijke dans. Steeds veranderende optische illusies. Een veld vol lichtgevende bloemen. De op zich al sprookjesachtige Kasteeltuinen Arcen veranderen van 13 tot en met 29 oktober in een magische wereld van licht, schaduw, klanken en muziek tijdens het lichtfestijn Enchanted Gardens! Overal in de tuinen kom je vanaf 19:00 uur wonderlijke lichtkunst tegen, die samensmelt met de tuinen als één geheel. De ene keer stil en verrassend, de andere keer hoor je van verre al de muziek. Soms kom je op plekken die je alleen maar ademloos kunt bewonderen, elders speel je zelf een rol en verandert wat je ziet door wat jij en de overige bezoekers doen. Betoverend mooi.

Bij de horecapunten in de tuinen kun je terecht voor hapjes en drankjes. Wil je eerst de tuinen overdag bezoeken en daarna blijven voor Enchanted Gardens? Ook dat kan! Denk er wel om dat de reguliere tickets géén toegang geven tot Enchanted Gardens, daar heb je speciale entreebewijzen voor nodig.

Foto 2. Licht, schaduw, klanken en muziek nemen je mee door betoverende tuinen bij Kasteeltuinen Arcen. Foto: Kasteeltuinen Arcen

VONK

NIEUWEGEIN - Meer dan 15 interactieve lichtkunstwerken, lichtprojecties en performancekunst veranderen van 13 tot en met 22 oktober het Fort De Batterijen in een compleet andere wereld tijdens Lichtkunstfestival VONK. Een wereld die draait om de verbinding van mens en natuur onder het motto: Wij, de aarde. Schilder met licht, luister naar planten, ontmoet bijen, bewonder dansende lichtkunst op het water en breng zelf de elementen aarde, vuur, lucht en water in beweging. Volg de bijzondere luisterroute en beleef de wereld zoals je hem nog nooit beleefd hebt!

Het festival start dagelijks om 19:00 uur en eindigt om 23:00 uur. Ook hier koop je een kaartje voor een tijdslot: ieder kwartier heb je de gelegenheid om naar binnen te gaan. Er zijn een bar en een foodtruck op het terrein voor een hapje en drankje.

De tekst gaat verder onder de video.

Light Nights

RHENEN - De avonden worden weer betoverend mooi in Ouwehands Dierenpark! Want van 13 oktober tot en met 6 januari verandert het park 's avonds in een wondere wereld van miljoenen jaren geleden, vol lichtgevende wezens tijdens Light Nights. Magische planten, enorme dinosaurussen en andere bijzondere dieren uit het verleden, plus een gigantische vulkaan, komen tot leven in de meters hoge lichtkunstwerken. Ga zeker ook naar de spannende familieshow! En natuurlijk even napraten met een hapje en drankje, want de horeca is open.

In oktober gaan de lichtkunstwerken aan om 18:30 uur en in de maanden daarna om 17:30 uur. Light Nights is in deze periode niet elke avond: je kunt er vanaf 13 oktober heen tijdens de weekenden en in de herfst- en kerstvakantie. Na de kerstvakantie is Light Nigths ook nog open op de andere drie zaterdagen in januari. Er zijn ook combitickets voor een dagbezoek vanaf 14:30 uur, inclusief bezoek aan Light Nights.

De tekst gaat verder onder de video.

Alluminous

ALMERE - Rondom het Weerwater van Almere staan van 20 tot en met 23 oktober acht theatrale lichtkunstwerken tijdens Lichtkunstfestival Alluminous. Eet een hapje in het centrum en volg daarna te voet of op de fiets de blauwe lichtjes van droomwereld naar droomwereld voor een compleet uitje. Nieuw is de fraai verlichte pendelboot, waarmee je het Weerwater over kunt steken voor een betoverende vaart tussen de Esplanade en het Circuloco paviljoen. De lichtkunsten zijn ontstaan vanuit theater en daardoor toch even anders dan bij andere lichtfestivals.

De lichtkunsten branden van zonsondergang tot 23:00 uur. Komen kijken is gratis, maar voor een tientje kun je vriend worden van Alluminous met enkele leuke extra's.

Foto 3. De lichtkunst bij Alluminous is ontstaan vanuit theater. Zoals dit kunstwerk van Simon Wald-Lasowski en Hendrik Walther met acteurs van de Ulrike Quade Company. Foto: Clemens Wildschut

Helder Licht Festival

DEN HELDER - Tijdens het Helder Licht Festival wordt Den Helder drie weken lang een beetje magisch, dankzij 13 fraaie lichtkunstwerken met een maritiem thema die speciaal gemaakt zijn voor de havenstad. Ze nemen je van 27 oktober tot en met 12 november mee op een unieke tocht door het centrum, Rijkswerf Willemsoord (dé hotspot van de stad) en langs historische scheepswerven. Bijzondere installaties stralen langs de route, fraaie lichtprojecties veranderen gebouwen compleet tot kleurige kunst en als extraatje zijn ook de schepen in de Museumhaven van Willemsoord prachtig verlicht! Hoogtepuntje: de spectaculaire projectie op onderzeeboot De Tonijn bij het Marinemuseum. Die wil je echt niet missen.

De lichtkunst van Helder Licht is tijdens het festival dagelijks te bewonderen van 19:00 uur tot 23:00 uur en daar kun je helemaal gratis van genieten. Pik onderweg een drankje en hapje mee in de gezellige horeca om je bijzondere avondje uit helemaal compleet te maken.

Foto 4. Tijdens het Helder Licht Festival loop je in Den Helder langs prachtige projecties. Foto: Citymarketing Den Helder

De Belevenis

MEGCHELEN - Park Berkenhof wordt een winters sprookje tijdens lichtfestival De Belevenis. Letterlijk een belevenis, want muziek, feeërieke verlichting en lichtshows maken van het park twee avonden lang een hele nieuwe wereld. Wandel over een kleurige brug, door het muziekstraatjes waar de verlichting meebeweegt op de muziek, langs een magisch stukje bos aan het water met oplichtende fontein, lichtkunst, vreemde wezens en meer. En geniet op gezellige pleintjes met festival vibes van een hapje en drankje, inclusief marshmallows roosteren boven een vuurtje.

De Belevenis vindt plaats op vrijdagavond 3 november en zaterdagavond 4 november en je kunt de route van 2 km lopen tussen 17:00 uur en 22:00 uur, met uitloop naar 0:00 uur op de horecaplekken.

De tekst gaat verder onder de video.

GLOW

EINDHOVEN - De dagen worden in november steeds korter en donkerder, maar niet in Eindhoven! Van 11 tot en met 18 november licht de stad op tijdens het magische lichtkunstfestival GLOW 2023. Kunstenaars maken van de stad een waar lichtspektakel. Het thema van de enorme lichttentoonstelling is dit jaar Ontdek de beat. Een passende naam, want de stad verandert voor je ogen dankzij patronen, lichtkunst en vormen die verschijnen en verdwijnen, allemaal op de maat van pakkende muziek. Ook dit jaar is er weer een vaste route door de binnenstad. Zodat je al die wauw-momenten deelt met de andere bezoekers. Van de kleurige monstertjes en vliegende lichtjes tot onverwachte streetacts.

Je wandelt de route van ongeveer 5 kilometer op eigen houtje, gewoon de duidelijke lichtsignalen volgen. Neem de tijd om alles op je in te laten werken en stop her en der even voor een drankje. De lichten gaan aan om 18:30 uur en blijven branden tot 23:00 uur. GLOW is gratis, tenzij je besluit mee te gaan met een gids. Deze tours op 11, 12, 17 en 18 november zijn € 15,00 per persoon en starten om 19:00 uur. Maar je ontdekt daarvoor wel nog meer van het festival!

Foto 5. Wauw! Een bezoek aan GLOW Eindhoven is magisch. Foto: GLOW © Vincent van den Hoogen

Fjoertoer

EGMOND - Kort, want slechts twee avonden, maar krachtig, dat is Fjoertoer Egmond. Je wandelt op vrijdag 24 en zaterdag 25 november van Egmond aan Zee door de duinen en de polder langs prachtige lichtkunstwerken. Sprookjesachtig, magisch en vol spektakel. De wandelaars zijn onderweg al eens verrast door enorme vuurspuwende draken en vurige Vikingen. Vooral het laatste stuk over het strand is een ervaring, want daar kom je langs meerdere lichtkunst acts achter elkaar. Verdwalen is moeilijk: overal wijzen lichtjes en vuurbakens je de weg.

Let op: er zijn alleen nog tickets voor de 16 en 20 kilometer op vrijdag en ook die gaan hard. Dus als je nog mee wilt lopen moet je snel zijn!

De tekst gaat verder onder de video.

Ook interessant

  • Bezoek Trajectum Lumen, een ontdekkingstocht in het donker langs allerlei lichtkunstwerken in de binnenstad van Utrecht, te zien van zonsondergang tot middernacht;
  • Wie van lichtshows houdt, houdt van Fabrique des Lumières met zijn prachtige lichtprojecties op de muren van de Westergasfabriek. Van de makers van het beroemde Atelier des Lumières in Parijs;
  • Ook bij Motion Imagination Experience stap je - gewoon overdag - in een wereld van licht. Vol bijzondere effecten die je normaal gesproken in grote lichtshows ziet, maar waar je nu middenin staat. Wij gingen je voor: lees onze reportage;
  • Dompel je ook eens onder in de wondere en surrealistische wereld van Doloris' Meta Maze.
Foto 6. Stap in de magische wereld van De Grote Schijn. Foto: De Grote Schijn © Andreas Terlaak

Laatst gewijzigd: 2023-11-10 18:27:07 · Gepubliceerd: 8 oktober 2023 - 5377

Activiteiten Kasteeltuinen Arcen

Binnen enkele weken te bezoeken

Moederdag Hoedendag


Vier Moederdag in Kasteeltuinen Arcen. Geniet van diverse activiteiten, modekraampjes en modeshows waarin de meest prachtige hoeden getoond worden.

Klassiek in de Tuinen


Subtiele klanken van klassieke muziek klinken in de tuinen. In een ongedwongen sfeer beweegt u door het 32 hectare grote bloemen- en plantenpark met tientallen tuinen, waar u wordt verrast door...