Kletsnat in het zwembad

Zwembaden |  
Redactioneel door

#Openluchtzwembaden in Nederland

21 mei 2011 Toerisme De temperaturen in Nederland stijgen tot ongekende hoogten, het lijkt wel zomer! Vind verkoeling in een openluchtzwembad. DagjeWeg.NL zet alvast een paar leuke zwembaden op een rij. Van noord naar zuid, en van oost naar west: neem een duik!

Hoe lang blijf je onder water? Foto: SXC.hu.

Noord

 1. Friezen weten hoe ze een mooi zwembad moeten bouwen! Zwembad Mounewetter bestaat al sinds 1973 en is nog steeds een erg populaire bestemming op warme zomerdagen. Bij het zwembad staat een molen. Daar komt ook de naam Mounewetter vandaan, want moune betekent molen. In de zomerperiode kun je hier stuivertje duiken of kunstjes vertonen op de lange mat.
 2. Groningers vermaken zich uitstekend in openluchtzwembad Hoogkerk. Er is genoeg plek voor een duik, want er zijn wel drie bassins. Even bijkomen doe je op de grote zonneweide en ook is er een voetbal- en een volleyveld om een balletje te trappen. Helemaal leuk zijn de airtrampoline en de speeltoren.
 3. Openluchtzwembad Erica is in 1960 helemaal zelf gegraven door de dorpsbewoners van Erica. Het bad beschikt over een familieglijbaan, een duikbassin en allerlei leuke speeltoestellen. Ook zijn er in de zomer leuke activiteiten zoals plankspringen en snorkelen.

Vind nog meer zwembaden in Groningen, Friesland en Drenthe.

Wie is als eerste in het water? Foto: Johannes Baas.

Oost

 1. Het Bosbad Lunteren bestaat al sinds 1937. De omgeving rondom het bad is prachtig. De bosrijke omgeving en de tuinaanleg zorgen voor een parkachtig gevoel. De terrasvormige ligweiden bieden een mooi uitzicht op de zwembaden. En tegenover het Bosbad ligt een klootschietparcours. Leuk als je het zwemmen even zat bent.
 2. Ook Leersum heeft een bosbad. Bosbad Leersum beschikt over wel drie bassins: een halfdiep speelzwembad met een glijbaan, een bad voor kleuters en een wedstrijdbad. Even relaxen doe je op de zonneweide en voor kinderen staat er een kabelbaan en een speelhuisje. Bijzonder: in het zwembad wordt geen chloor gebruikt. Prikkende ogen zijn hier verleden tijd!
 3. Het Kristalbad is het grootste openluchtzwembad van Nederland. Naast een enorm recreatiebad met waterspeeltuin is het heerlijk genieten in een wedstrijdbad van vijftig meter lang. Op het terrein van het Kristalbad bevindt zich ook een slingerend stroompje voor een mooie kanotocht. In het hoogseizoen zijn er nog veel meer extra activiteiten, zoals duikplankhangen en glijbaanracen.

Vind nog meer zwembaden in Flevoland, Overijssel en Gelderland.

In het zuiden zijn heerlijke zwembaden. Foto: Flickr.

Zuid

 1. Tijdens een dagje zwemmen in Reynaertland waan je je in de middeleeuwen. Het buitenzwembad is namelijk helemaal omgeven door een middeleeuws dorpje. Het buitenbad heeft de vorm van een sleutelgat en in het midden daarvan ligt het Kasteel van koning Nobel. Zwem rond in het verhaal van Reynaert de Vos!
 2. Zwembad De Bosberg ligt midden in een bosachtige omgeving. Maar ook al ben je buiten, de baden zijn heerlijk warm. Eén van de baden heeft een glijbaan van wel vijftig meter lang. Wie durft het aan?
 3. Zwembad De Bercken staat bekend om de leuke activiteiten. Aquajoggen, zwemloop, tentenkamp, zwemvierdaagse en een marathon van een halve nacht. Niemand verveelt zich tijdens een dagje zwemmen in dit zwembad!

Vind nog meer zwembaden in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

De Sijsjesberg! Foto: De Sijsjesberg.

West

 1. Het mooiste zwembad van het Gooi is de Sijsjesberg. Dit zwembad is al jaren een begrip in Huizen. Tussen glooiende heuvels brengt dit openluchtzwembad iedereen heerlijke verkoeling op een warme zomerdag. Het leukste van het zwembad is de enorme duiktoren met duikplanken op verschillende hoogten.
 2. Zwembad De Put is een echt natuurbad. Het water komt niet uit de kraan, maar rechtstreeks uit de natuur! De Put lijkt daarom ook meer op een park dan op een zwembad. Het bad is een rustpunt in het drukke Rijswijk. Voor peuters is er een apart grasveldje met peuterbad met kraanwater en speeltoestellen.
 3. Vanaf eind april is zwembad De Dompelaar weer geopend voor alle verhitte mensen. Neem een duik in het wedstrijdbad of poedel wat in het instructiebad en geniet zo van het heerlijke verkoelende water. Bijbruinen doe je op de zonneweide met in je hand een lekker ijsje.

Vind nog meer zwembaden in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Lees ook: Hawaï in eigen land voor de mooiste binnenbaden.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 14:33:15 · Gepubliceerd: 2011-05-10 11:46:33 - 2064