Dagje Den Bosch in de zomervakantie

Uit in Den Bosch | Redactioneel door

Beklim de Sint-Jan of eet een Bossche bol

30 juni 2011 Cultuur Den Bosch, Gelderland Carnavallers noemen haar Oeteldonk, maar de meeste mensen kennen de stad beter als Den Bosch of 's-Hertogenbosch. De stad is bekend om de Bossche bol en ook om de prachtige Sint-Janskathedraal. Tijd voor een ontdekkingstocht door deze Brabantse hoofdstad met DagjeWeg.NL.

Cultuur

De stad staat bomvol met culturele hoogtepunten. Moderne kunst vind je in het Stedelijk Museum 's Hertogenbosch. Het is een jong en levendig museum met een internationale, gespecialiseerde collectie en een gevarieerd tentoonstellingsprogramma. Ook is er nog het Jheronimus Bosch Art Center. Een vrij nieuw museum, maar het mag zeker niet ontbreken tijdens een dagje Den Bosch. Jheronimus Bosch was een schilder die leefde in Den Bosch. Replica's van zijn kunstwerken zijn te zien in het centrum. Het bekendste museum is het Noordbrabants Museum en staat midden in het centrum van de stad. Het Noordbrabants Museum is een museum over de cultuur, kunst en geschiedenis van Noord-Brabant, en is sinds eind mei helemaal vernieuwd. Samen met het Stedelijk Museum vormt het Noordbrababts Museum nu het Museumkwartier. Beide musea zijn met elkaar verbonden door een glazen galerij.

Lees ook: 's-Hertogenbosch opent museumdeuren na twee jaar.

Must-see

Onder heel het centrum van de binnenstad stroomt de Binnendieze. Tijdens een vaartocht met een fluisterboot leer je de stad op een heel andere manier kennen. De spanning van de donkere doorkijkjes, maar ook de schoonheid van bijvoorbeeld het stuk langs de stadswal met uitzicht over natuurgebied het Bossche Broek maken deze tocht tot een parel. Nog zo'n toeristische trekpleister is de Sint-Janskathedraal. Je kunt de kerk natuurlijk gewoon even binnenlopen. Maar doe eens gek! Want voor iedereen die nog een beetje fit in de benen is, is een beklimming van de toren een must-do. Tijdens de beklimming vertelt de gids van alles over het carillon, het uurwerk en de tentoonstelling over de geschiedenis, bouw en restauratie van de toren. De flinke klim over eeuwenoude trappen wordt uiteindelijk beloond met een prachtig uitzicht op 43 meter hoogte over de historische binnenstad.

Kids

Ook voor kinderen is er genoeg te doen in Den Bosch. In Avonturenland worden kinderen echte piraatjes. De overdekte speeltuin is maar liefst 2000 vierkante meter groot. Leuk als het een keertje regent in de zomervakantie. Creatieve kinderen moeten naar Werk aan de Winkel. Dé plek voor een leuke workshop! Stoere jongens maken schatkistjes en meiden gaan aan de slag met een sieradenkistje. En een extra tip is Tvworkshop.nl. Altijd al eens een commercial, soap of MTV clip willen maken? Met deze workshop sta je de hele dag zelf achter de camera, in de regisseurstoel of als acteur op een set.

Bourgondiërs

Brabanders zijn echte Bourgondiërs. In Den Bosch kan je dan ook heerlijk eten. Het lekkerste straatje van Den Bosch is de Korte Putstraat. Van begin tot het eind is deze straat gevuld met de heerlijkste restaurants. Loop eens binnen bij Restaurant Roels of Restaurant Vier Azen. Neem daarna een afzakkertje op de Parade, het uitgaansplein naast de Sint-Jan. Café Cinq is de plek voor een lekkere Bossche bol of een hippe cocktail.

Agenda

Wat voor leuks er is te doen in juli en augustus?

Hotels

Verliefd geworden op Den Bosch? Ga dan na één dagje niet naar huis, maar blijf overnachten. De Brabantse hoofdstad heeft genoeg keus. Slaap een nachtje in Stadshotel Jeroen Bosch en rol zo vanuit je bed het centrum in. Aan de rand van het mooie natuurgebied het Bossche Broek ligt Van der Valk Hotel 's-Hertogenbosch - Vught. Word wakker van het gefluit van vogeltjes! Tijdens carnaval is Hotel Central de place to be. Maar ook buiten deze feesttijd is het hotel midden in het centrum een heerlijke plek om te overnachten!

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 17:42:46 · Gepubliceerd: 2011-06-29 13:42:40 - 5637