1

Dagje uit: miniatuur-Nederland in het groot

Deze Madurodam-attracties zijn in het echt ook een bezoekje waard!

Bezoek Nederland in het klein!   Redactioneel door
Foto 1. Amsterdamse grachten in Madurodam. Foto: Bert Knot

28 juli 2015 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland Op 20 juli opende Madurodam een nieuwe attractie: Het Hof van Nederland. Deze nieuwe trekpleister is geïnspireerd op het gelijknamige museum in Dordrecht dat op Koningsdag werd geopend door Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. In miniatuur-Nederland ben je bij zulke grootse attracties snel uitgekeken, maar gelukkig zijn deze bijzondere plekken ook in het echt een bezoekje waard! Volg onze tips en laat je inspireren voor een dagje uit in Nederland!

1. Rijksmuseum Amsterdam

Het is hoogstwaarschijnlijk het bekendste museum van Nederland, en is daarom zeker het bezoeken waard. Zo is het Rijksmuseum onder andere de trotse eigenaar van Rembrandts belangrijkste werk: de Nachtwacht. Een echte publiekstrekker. Daarnaast heeft dit museum nog heel veel meer te bieden. Door middel van de uitgebreide kunstcollectie vertelt het Rijksmuseum de geschiedenis van Nederland. Saai? Helemaal niet! Door interactieve rondleidingen en workshops waar kinderen zelf meesterwerken kunnen maken, wordt een bezoek aan dit museum voor jong en oud een feest!

2. Domtoren Utrecht

Wie Utrecht zegt, zegt Domstad. Na 465 traptreden lopen, bereik je een van de twee transen van de bijzondere Domtoren en kijk je vanaf 90 meter hoogte over de stad en de regio uit. De domtoren is ruim 112 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van Nederland. Het uitzicht is dan ook adembenemend. Naast reguliere rondleidingen, zijn ook themarondleidingen voor groepen mogelijk, zoals Midzomeravondtours in de zomer of Lichtjes kijken in de wintermaanden. Dagje Utrecht? Twijfel niet en klim je weg naar de top op de Domtoren!

3. Euromast Rotterdam

Waar de Dom de titel draagt van ‘hoogste kerktoren’ van Nederland, is de Euromast met 185 meter de hoogste toren. Vanaf het hoogste platform op 112 meter, kijk je tot in de verste verte uit over Maasstad Rotterdam. Zo’n 16 meter lager kun je zelfs romantisch overnachten in een van de chique suites en is het hoogste balkon ’s avonds van jou. Ook voor de echte waaghals is een bezoek aan Rotterdams meest bekende bouwwerk een avontuur. Vanaf het platform kun je namelijk abseilen of met 100 kilometer per uur naar beneden tokkelen. Durf jij het aan?

4. Mauritshuis Den Haag

Den Haag is naast de stad van de politiek ook een stad vol geschiedenis. De Gouden Eeuw was een enerverende periode, waarvan nog steeds veel terug te zien is in Nederland. In het hart van Den Haag bevindt zich nog een deel van de wereldberoemde collectie van Nederlandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw, waaronder Vermeers 'Meisje met de parel’. Deze bekende werken zijn te bewonderen in de intieme museumzalen van het Mauritshuis, wat op zichzelf al een bezoekje waard is. Een bijzonder gebouw vol verhalen, recht naast belangrijke politieke gebouwen. Dagje Den Haag? Vergeet dan zeker niet een bezoekje te brengen aan het Mauritshuis!

5. Paleis Het Loo Apeldoorn

Een dagje uit in Apeldoorn krijgt een koninklijk tintje tijdens een bezoek aan Paleis Het Loo. Bezoek het paleis en ontdek hoe de Oranjes hier zo’n driehonderd jaar leefden. Naast de vaste collectie zijn er jaarlijks wisselende tentoonstellingen te zien die iets te maken hebben met de Nederlandse geschiedenis. Na een kijkje binnen, maakt een wandeling door de weidse tuin en langs de stallen het koninklijke gevoel af. Wegens verbouwing is Paleis Het Loo tot 2021 gesloten. Tot die tijd is het hoofdgebouw gesloten, maar kun je vanaf maart tot en met september en in de kerstvakantie wel terecht in de tuinen, stallen en restaurants.

6. Kinderdijk Alblasserwaard

Je voelt je waarschijnlijk nergens Nederlandser dan tijdens een bezoek aan Kinderdijk. Op een relatief klein stuk natuur, omringd door water, staan 19 authentieke windmolens uit de achttiende eeuw. Ooit werden ze gebruikt om het overtollige water van de Alblasserwaardpolders naar de naastgelegen rivier de Lek te malen, tegenwoordig staan de molens op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijdens een bezoek aan Kinderdijk ervaar je hoe een windmolen werkt en kun je de molenwerkplaats bezoeken. Hier zie je hoe een molen gebouwd en onderhouden wordt en hoe je molenaar wordt. Een dag vol 'Neerlands' trots!

Foto 2. Kinderdijk Alblasserwaard. Foto: Dmitry Kirillov.
Foto 3. Rijksmuseum Amsterdam. Foto: Bert Knot.
Foto 4. Domtoren Utrecht. Foto: Bert Knot.
Foto 5. Euromast Rotterdam. Foto: Bert Knot.
Foto 6. Mauritshuis Den Haag. Foto: Ferdi de Gier.

Laatst gewijzigd: 2022-01-18 17:07:37 · Gepubliceerd: 2015-07-28 17:33:31 - 5907