Plons! Ontdek Rotterdam in een amfibiebus

Weetjes, water en woordgrapjes vliegen je om de oren

Splashtours - Varen door Rotterdam Reportage door
Foto 1. Foto: Splashtours Rotterdam.

16 augustus 2016 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Toerisme Rotterdam, Zuid-Holland Een bus die het water in rijdt en verandert in een motorboot. Hoe spannend en leuk is zoiets eigenlijk? De redactie van DagjeWeg.NL stapte tijdens een dagje Rotterdam in een amfibiebus van Splashtours Rotterdam en liet zich verrassen - blij verrassen. Want jemig, wat hebben we het leuk gehad! Een tocht vol weetjes, woordgrapjes en prachtige uitzichten.

Ontbijten als een piraat

We beginnen onze dag in Rotterdam met een high tea (ons ontbijt) bij De Zwarte Zwaan, een restaurant tegenover de Euromast. Het is een schip aan de kade met een interieur dat doet denken aan iets uit Pirates of the Caribbean. De broodjes zijn zo vers dat ze nog in de oven zitten als we aanschuiven, dus beginnen we met koffie en thee en koekjes. Als de etagère tien minuutjes later dampend op tafel staat, beginnen onze magen spontaan te knorren. Turks fruit, bonbons, scones met room en jam, muffins, mediterraanse quiches, brownies en sandwiches: het was het wachten meer dan waard. Verschillende toeristen druppelen binnen en gaan met het interieur op de foto, doen alsof ze zinken en halen andere dramatische poses uit die je niet zou verwachten van mensen op middelbare leeftijd. "Gaan jullie ook mee met de Splashtour? Want die vertrekt over tien minuutjes", zegt de serveerster na drie kwartier. We proppen nog gauw een koekje naar binnen en lopen vlug naar de bus, die letterlijk voor de deur staat.

Busrit en rondvaart tegelijk

De kapitein staat al te wachten bij de ingang van de grote, gele bus. Hij begroet statig zijn passagiers met een ferme knik. Zijn gouden manchetknopen blinken in het felle zonlicht, zweetdruppeltjes glanzen op zijn hoofd. Het is een bloedhete dag in Rotterdam, dus we kunnen wel een verkoelende tocht door de stad gebruiken. Met Splashtours Rotterdam rij en vaar je door Rotterdam: een busrit en rondvaart in één. Op de stoelen in de bus liggen gekoelde flesjes water klaar - erg fijn! Zodra we zitten, ontdekken we dat de assistent van de kapitein - Marcel - allesbehalve statig is. Als iedereen een plaatsje heeft gevonden en alle tickets zijn gecheckt, gaat hij huppelend alle rijen bij langs voor een snel praatje. Hij deelt extra waterflesjes en snoepspekjes uit en steelt als een soort Rotterdamse Jim Carrey compleet de show. En we zijn nog niet eens vertrokken! Voor ons zit een schattig gezin uit Kampen met vijf kleine, blonde kinderen. Ze liggen al snel dubbel om hem - en wij stiekem ook.

Een dramatische plons

We vertrekken als een gewone bus en rijden richting de haven. Onderweg passeren we allerlei hotspots, waar Marcel 'enthousiast' over vertelt. Oftewel: in plat Rotterdams maakt hij op sarcastische toon snelle grapjes over alles wat we zien. Behalve grappig, is het ook echt leerzaam en interessant. Hij leert ons de Rotterdamse bijnamen voor bekende gebouwen en straten - de Blokkendoos, de Pluk-me-kaal-straat - en vertelt leuke weetjes. Wist je dat Madonna voor een paar miljoen een appartement heeft gekocht in een flatgebouw aan de Erasmusbrug? De kinderen mogen tijdens de rit vooraan naast de kapitein zitten, dan zitten ze eerste rang voor de grote plons. Na een kwartiertje rijden we op een helling af, die steil naar beneden het water in loopt. Stiekem best spannend, omdat het zo onnatuurlijk voelt om bewust het water in te rijden. Vlak voor het moment suprême rent Marcel de bus uit om wat zwanen te verjagen en rommel van de weg te gooien. Dan kunnen we. Als we met een gigantische plons te water gaan, gillen de kinderen. Het water komt bij de ramen omhoog. Marcel rent voor een extra dramatisch effect in slowmotion door de bus, alsof hij in een rampenfilm zit. De hele bus lacht de spanning weg en daarna varen we ineens tussen de schepen en taxiboten.

Best wel luxe hoor

Het is prachtig om Rotterdam vanaf het water te zien. We varen vlak langs gigantische cruiseschepen, hebben aan alle kanten een mooi uitzicht op de skyline en genieten ondertussen met open ramen van een verkoelend zeebriesje. We lijken op het water te zweven. Af en toe vertelt Marcel iets over de omgeving. Over de Euromast, het grootste schip van Rotterdam, de havens. "We hebben in Rotterdam het Oude Luxor én het Nieuwe Luxor - best wel luxe hoor." Maar zelfs hij lijkt na een tijdje weg te zakken in diepe staat van ontspanning. Hij maakt praatjes, helpt de kinderen mooie foto's te maken en deelt extra waterflesjes uit. Zo dobberen we Rotterdam door, tot we na ongeveer een half uur weer op de steile helling afvaren. Als we over de Erasmusbrug rijden, is Marcel weer Rotterdams op dreef. "Daar rechts zie je een kleurig standbeeld ter ere van de marathon." Hij wijst naar een kleurrijk en abstract standbeeld, een soort uit de kluiten gewassen mozaïek. "Voor mij al een reden om nooit mee te doen", mompelt hij erachteraan. Hij draait zich om naar een mevrouw, als in een onderonsje. "De vorige marathon was er trouwens een behoorlijke rel." De vrouw kijkt geschokt. "Er ging bij de finish iemand compleet door het lint."

Dagje Rotterdam? Dit is ook leuk om te bezoeken:
Foto 2. Foto: Splashtours Rotterdam.
Foto 3. Foto: Splashtours Rotterdam.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 15:09:23 · Gepubliceerd: 16 augustus 2016 - 34791