6 dingen die je niet mag missen op het Prinsjesfestival

Vier Prinsjesdag met fanfares, de PrinsjesHatwalk en de Prinsjesmarkt

Prinsjesfestival 2017   Nieuws door
Foto 1. Prinsjesdag is altijd één groot spektakel. Foto: © NBTC, Holland Mediabank

12 september 2017 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland De Glazen Koets die door de straten van Den Haag paradeert, de troonrede van de koning en niet te vergeten de hoedjesparade: het is weer bijna Prinsjesdag! En die dag mogen we als Nederlanders niet ongemerkt voorbij laten gaan. Beleef deze dag niet onderuitgezakt voor de tv, maar bezoek een van de gezellige activiteiten van de feestweek Prinsjesfestival 2017. Van 14 tot en met 19 september is er van alles te beleven in de Haagse binnenstad. Lees onze 6 tips!

Fanfare door de straten

Bij een feestelijke week hoort een feestelijke opening. Op donderdag 14 september wordt het Prinsjesfestival 2017 ingeluid bij Pathé Buitenhof, waar om 16:30 uur de registers opengetrokken worden. Lees: fanfares en koperensembles, uiteraard geheel in hoffelijke stijl gekleed. Als je slim bent, heb je van tevoren een plekje op een terras ingenomen; kun je lekker genieten van het muzikale spektakel terwijl je van je ranja slurpt.

Spraakmakende foto's in het Atrium

Wie maakte de mooiste politieke foto van het afgelopen jaar? In het Atrium van stadhuis Den Haag zie je van dinsdag 12 tot en met zaterdag 30 september een selectie van de genomineerde foto's voor de zogeheten 'Prinsjesfoto'. Ook toont deze Prinsjesfoto Overzichtstentoonstelling de winnaars van afgelopen jaren. Lekker dwalen door het indrukwekkende gebouw en tegelijkertijd een goede manier om je politieke kennis bij te spijkeren.

Spot de mooiste hoedjes op de PrinsjesHatwalk

Het is misschien wel het belangrijkste vraagstuk van Prinsjesdag: welke politica en/of partner draagt de mooiste hoed? Speciaal voor deze hoedenkijkers is er de PrinsjesHatwalk tijdens het Prinsjesfestival. Op zaterdag 16 september geniet je op de Lange Voorhout van een modeshow met de mooiste, meest bizarre of innovatieve hoofddeksels, gemaakt door studenten en professionele ontwerpers. Thema dit jaar is, hoe kan het ook anders: Hoeden met Stijl - a touch of red, yellow and blue. Kom langs om 15:00 uur; de toegang is gratis, maar het wordt érg op prijs gesteld als je met een hoed naar de show komt!

Dit was koningin Emma

Ze wordt ook wel de moeder van de moderne monarchie genoemd: koningin Emma. Deze Oranje (moeder van Wilhelmina, oma van Juliana, de oma van de moeder van de oma van prinses Amalia) wist het Nederlandse volk te verbinden - ondanks dat ze oorspronkelijk Duits was. In Escher in Het Paleis, waar Emma tot haar overlijden in 1934 woonde, bewonder je van vrijdag 15 september tot en met zondag 29 oktober de PrinsjesExpositie met onder andere haar troonrede uit 1891.

Prinsjesmarkt op de Lange Voorhout

Onder de prachtige lindebomen van de Lange Voorhout geniet je op zaterdag 16 september van een uitgebreide Prinsjesmarkt. Tussen 12:00 uur en 18:00 uur vind je hier hoeden in alle vormen en kleuren, handgemaakte sieraden, tassen, schoenen en nog veel meer. Kun je goed voor de dag komen op Prinsjesdag zelf! Omdat Prinsjesdag niet alleen een Haags feestje is, heeft het festival ieder jaar een andere provincie als 'gastprovincie': dit jaar is dat Drenthe. Op de Prinsjesmarkt is er een heus 'beleefplein' waar je allerlei Drentse producten proeft en toeristische trekpleisters beleeft, zoals Drents Museum, Wildlands en het Hunebedcentrum.

Generale repetitie van Prinsjesdag

Slaan de paarden niet op hol, vliegt de Glazen Koets niet uit de bocht en weet iedereen de route naar het Binnenhof? Op zondag 17 september woon je de generale repetitie van Prinsjesdag bij. Vanaf 10:00 uur vertrekken de ongeveer tweehonderd paarden (!) van de Cavalerie, Koninklijke Marechaussee en Nationale Politie vanaf de Koninklijke Stallen aan de Hogewal richting de Ridderzaal. Spannend en spectaculair!

Dit vind je vast ook leuk

Foto 2. Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers in de koninklijke stoet op Prinsjesdag. Foto: © Prinsjesfestival

Laatst gewijzigd: 2017-09-13 15:50:42 · Gepubliceerd: 2017-09-11 10:49:53 - 1142