De 4 leukste stedentrips met kinderen

Stedentrips |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Een stad ontdekken met kinderen is geweldig leuk

20 augustus 2020 Toerisme Landelijk Ook zo dol op een leuke citytrip, maar geen idee wat je met de kinderen moet doen? Neem ze gewoon mee! Want tijdens een stedentrip met kinderen ontdek je een stad op een heel andere manier. Wil je geen keuzestress vooraf, bekijk dan onze 4 tips voor steden waar het heerlijk rondbanjeren is met kids.

Foto 1. Bekijk Delft vanaf de toren van de Nieuwe Kerk! Foto: DagjeWeg.NL

Goed plannen is het halve werk

Juist met kinderen ontdek je een stad op een heerlijke manier

Nog nooit met kinderen als dagje uit een stad ontdekt? Begin dan niet meteen met Amsterdam, maar ga naar een stad die minder groot en druk is. Te lange rijen, grote mensenmassa's en bomvolle restaurants zijn dubbel vervelend met de kids erbij. Stel je er verder op in dat alles langer duurt met kinderen en plan een dag niet te vol. Ook afwisseling is belangrijk. Plan bijvoorbeeld een museum en een rondvaart, niet twee musea. Verder is het fijn om tussendoor even bij te komen in een park of speeltuin. Handig om van te voren even te checken waar je ze kunt vinden in je gekozen stad. Neem genoeg eten en drinken mee zodat niemand hongerig wordt en geniet samen van een leuke dag.

Speuren naar de hofjes van Haarlem

Haarlem is een mooie stad om samen met kinderen te ontdekken. Niet te groot en te druk, maar er is wel veel te doen. Extra bonus: het strand ligt om de hoek, slechts twaalf minuten met de trein. Zo'n treinritje vinden kinderen vaak ook al een feest. Maak van het ontdekken van Haarlem een speurtocht voor de kids naar de leuke, verborgen hofjes. Haarlem zit er stampvol mee.

Door mooie historische straatjes in Zwolle

Ook Zwolle is de moeite waard voor jong en oud. Geniet van de historische straatjes en spannende steegjes en loop ook lekker langs de gracht om de bootjes te bewonderen.

  • Doen: Je kinderen zullen al snel vragen wat dat 'ei' is in de verte. Het is het dak van Museum De Fundatie, vol diverse kunst. In het 'ei' zie je door een groot raam Zwolle aan je voeten liggen. Ook Waanders in de Broeren is een bezoekje waard: een boekhandel in een prachtige kerk compleet met kinderhoek. Of huur een bootje om door de grachten te varen. Weer te slecht? Ga dan voor een rondvaart.
  • Eten: Het sfeervolle Pannenkoekschip is voor iedereen leuk, ook omdat je kunt kiezen uit meer dan honderd pannenkoeken. Je kunt het beste van tevoren reserveren.
  • Uitrustplek: Kinderboerderij Eekhout ligt in een verscholen parkje net over de gracht. In dit park kunnen de kinderen op zoek naar het kabouterhuisje in een holle boomstronk. Regent het, dan is de Stadkamer een mooi alternatief, ook net over de gracht. Terwijl de kinderen op de glijbaan naar de kinderafdeling glijden, drink je zelf wat in de Huiskamer.

Bruggetjes op en af in Delft

Een andere goede keus is Delft. Terwijl de kinderen de bruggetjes oprennen om in het water te staren, geniet je zelf van de smalle, oude straatjes en historische huizen met trapgevels.

  • Doen: Beklim de toren van de prachtige Nieuwe Kerk en bezoek Science Centre Delft. Hier ontmoet je een robot en mag je van alles zelf uitproberen;
  • Eten: Een heerlijke plek is Stadsboerderij-Buyten-Delft, een kwartiertje lopen van het centrum. Met veel dieren, een waterspeeltuin en lekker biologisch eten en drinken;
  • Uitrustplek: De Botanische Tuin vlak bij Science Centre Delft. Lekker de kassen in als het koud is en het blotevoetenpad lopen bij mooi weer. En natuurlijk even het Boompaviljoen in!

Alles dicht bij elkaar in centrum Utrecht

Utrecht is een grotere en drukkere stad. Ondanks dat is Utrecht erg leuk om te doen met kinderen, omdat veel activiteiten op loopafstand van elkaar liggen. Er is zoveel te doen dat het moeilijk is om je in te houden en niet te veel te plannen.

  • Doen: Maak bijvoorbeeld een Muzikale Tour langs zelf spelende instrumenten in Museum Speelklok, of doe je eigen experimenten in Universiteitsmuseum Utrecht. Beklim daarna de Domtoren. In plaats daarvan kun je ook juist onder de grond duiken bij DOMunder. Spannend, want het enige licht is je zaklamp;
  • Eten: Duik in een van de historische kelders aan de gracht bij Pannenkoekenrestaurant De Oude Muntkelder. Ze hebben ook een terras pal aan het water;
  • Uitrustplek: Een sfeervolle groene plek midden in het centrum is de Oude Hortus, naast Universiteitsmuseum Utrecht. In hun Museumcafé Ginkgo kun je ook vanuit de Oude Hortus iets eten of drinken. Net buiten het centrum ligt Park Lepelenburg: een groene plek aan het water waar je kunt relaxen in een ligstoel, terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin.
Universiteitsmuseum Utrecht en de Hortus zijn voorlopig gesloten wegens een grote verbouwing. Bewonder in plaats daarvan de enorme telescopen van Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht en ontdek alles over het weer en het meten van de tijd.

Foto 2. Leuk: een boekhandel in een kerk. Bezoek in Zwolle onder andere Waanders in de Broeren. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Veel musea zijn ontzettend leuk voor kinderen, zoals Museum Speelklok in Utrecht. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2021-01-15 11:03:21 · Gepubliceerd: 2019-03-11 11:46:43 - 3197