De leukste dagjes uit in de kerstvakantie

Bekijk alle dagjes uit voor de kerstvakantie |  
Redactioneel door

Wat is er te doen in deze bijzondere kerstvakantie

5 december 2021 Toerisme Landelijk Het is dit jaar misschien weer anders dan anders, maar dat betekent niet dat er niets te doen is in de kerstvakantie! Ook nu gaan de donkere dagen rond kerst niet voorbij zonder lichtjes en leuke activiteiten. Dit zijn de leukste dagjes uit voor de kerstvakantie. Veel plezier!

Foto 1. Bezoek Loevestein in kerststemming. Foto: Slot Loevestein

Kerstverhalen op een kasteel

POEDEROIJEN - Slot Loevestein is deze kerstvakantie in een sfeervolle kerststemming. Met overal fonkelende lichtjes, een mooi gedekte bankettafel, warme chocolademelk, glühwein en.. spannende kerstverhalen! In de geschiedenis van het kasteel zijn er genoeg te vinden, zoals die over ridder Dirc. Hoe bracht hij zijn avonden door? Hij zat in ieder geval niet rustig met een boek voor de haard... De gidsen vertellen je ook hoe er in de tijd van Hugo de Groot kerst gevierd werd. En wist je dat het fortwachtersechtpaar Schanstra in de Eerste Wereldoorlog nog honderden gasten ontving tijdens kerst? Ontdek wat er op het menu stond en waar onderduiker Jan van der Pol met oud en nieuw stiekem heen ging in de Tweede Wereldoorlog. Beleef de geschiedenis in het echt tijdens de kerstvakantie op Loevestein.

Winterse verhalen en oud-Hollandse spelletjes

ARNHEM - Zelfs met dalende temperaturen wordt het een warme winter in het Nederlands Openluchtmuseum. Bezoek de knusse wintermarkt op het Zaanse plein en wandel door het mooi verlichte museumpark. Onderweg stop je als vanzelf bij de oude huisjes en werkplaatsen, waar de verhalen van de strenge winters van vroeger worden verteld. Hoe kwamen mensen toen de winter door? In de bierbrouwerij wordt speciaal winterbier gebrouwen en de stroopkoker maakt ambachtelijke perenappelstroop met fruit van de eigen bomen. Op het Kindererf genieten kinderen en ouders van een speciale Lichtjesroute langs allerlei lichtjesfeesten. In de splinternieuwe Ambachtenwerkplaats mag iedereen zelf aan de slag met allerlei ambachten. Borduren, zeefdrukken, schaven en gutsen: wat voor moois komt er uit jouw handen?
Bestel hier tickets met 25% korting voor de winter het Nederlands Openluchtmuseum!

Dierenpark wordt winterpark

AMERSFOORT - Ook voor de leeuwen, tijgers en olifanten in DierenPark Amersfoort krijgen de donkere winterse dagen een speciale glans. Tijdens de Warme Winterweken verlichten twinkelende lichtjes de dierentuin en ligt er zelfs wat sneeuw! Volg de lampjes door de dierenwereld en luister naar de winterse verhalen over de bijzondere gewoontes van de dieren in de winter. Onderweg kun je even opwarmen bij een gezellig vuurtje of iets te eten halen bij de een van de eetkramen in de dierentuin. En ben je moe van het lopen? Hop dan op de fonkelende Lichtjestrein die tijdens de Warme Winterweken door DierenPark Amersfoort rijdt.

Hoor het ijs kraken en zingen

ENKHUIZEN - Heb je het koud? Dan stop je toch gewoon wat stro in je ondergoed? Vroeger moesten de mensen het in de barre winters redden zonder centrale verwarming en geïsoleerde huizen. En het water uit de pomp was ijs- en ijskoud! In de tentoonstelling Winterkoorts in het Zuiderzeemuseum ga je terug naar de 'echte' winters van toen aan de Zuiderzee. Hoor het ijs zingen en kraken, loop langs de ingesneeuwde huizen en ontdek dat de winter ook veel ijspret met zich meebracht. Schaatswedstrijden en sledetochten: die maken we nu haast niet meer mee! Geniet van de ouderwetse winterpret en doe mee aan het ijsschotsspringen en sneeuwballen gooien. En wie wint de wedstrijd priksleeën? Iedereen gaat fris en vrolijk weer naar huis, bevangen door de winterkoorts!

Sprookjesachtige tuinen vol lichtjes

LUTTELGEEST - Zoek de warmte op in de Orchideeën Hoeve, waar het in de kerstvakantie extra gezellig is! De prachtige bloemen, planten en fonteinen in de tuinen zijn magisch verlicht met duizenden lampjes en nog mooier dan anders met prachtige versieringen. Stap binnen in deze magische WinterDroom en geniet tijdens je bezoek van live kerstmuziek. In het Winterdorp kun je inspiratie op doen voor thuis en de mooiste cadeautjes vinden. En wie het dan nog niet warm genoeg heeft duikt lekker weg in de bistro voor wat winterse kost en een warme glühwein!

Treinen kijken op het Winter Station

UTRECHT - Welkom op het Winter Station! Bewonder de bijzondere treinen in het Spoorwegmuseum, die speciaal voor de kerstvakantie omgeven worden door lichtjes en kerstbomen. Alle attracties in het museum zijn open, dus sla de Vuurproef, Stalen Monsters en de Grote Ontdekking niet over. Nieuw is de Hyperloop, een schaalmodel van een vacuümtrein: misschien wel het vervoersmiddel van de toekomst! Na alle spannende ritjes en leerzame attracties is het tijd voor een winterse snack. Even een marshmallow roosteren boven het vuur of ga je voor een portie poffertjes? Tijdens het Winter Station kun je ook een rondje draaien in de mooie antieke carrousel.

Meer inspiratie voor de kerstvakantie

Foto 2. Tijdens Winterdroom is de Orchideeën Hoeve verlicht met duizenden lampjes. Foto: Orchideeën Hoeve
Foto 3. Bewonder bijzondere treinen op het Winter Station. Foto: Spoorwegmuseum
Foto 4. Bevangen door de Winterkoorts in het Zuiderzeemuseum. Foto: Campagnebeeld door Mariël Kolmschot Fotowerken

Laatst gewijzigd: 2021-12-18 19:26:08 · Gepubliceerd: 2020-12-08 12:00:14 - 2008