1

15 leuke kindermusea voor een dagje uit

Doe een dagje museum met de kinderen

Kindermusea op DagjeWeg.NL Redactioneel door
Foto 1. Spelen en leren over het leven van vroeger in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. Foto: DagjeWeg.NL.

22 januari 2024 bijgewerkt: 23 januari 2024 Toerisme Landelijk Een leuk en leerzaam dagje uit met de kinderen: bezoek samen een museum! Hieronder vind je onze top 15 leuke kindermusea in Noord-, Midden- en Zuid-Nederland. In deze musea is lekker veel te zien en te doen - en stiekem steek je er zelf ook nog wat van op.

Noord-Nederland

In Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe.

Zuiderzeemuseum

Enkhuizen, Noord-Holland - In het Zuiderzeemuseum ervaar je het dagelijkse leven van vroeger aan de Zuiderzee. Het buitenmuseum staat vol authentieke huizen, die ooit echt ergens in Nederland stonden. Speel met speelgoed van toen, bezoek nostalgische winkeltjes, kijk mee met oude ambachten en vaar met een bootje. Leuk: kinderen kunnen zich hier verkleden in klederdracht.

Het Scheepvaartmuseum

Amsterdam, Noord-Holland - De zee bepaalde voor een groot deel de cultuur van Nederland en dat ontdek je in Het Scheepvaartmuseum. Voel hoe het vroeger was op een zeereis en hijs de lading, kruip door het ruim en schiet een kanon af. Je loopt hier zelfs door een walvis! De kijk- en doewaaier maakt van jullie tocht door het museum een avontuur. Voor de allerkleinsten (2+) is er de familietentoonstelling Duiker Doris, waarin ze met Duiker Doris op avontuur gaan van zee naar land.

Natuurmuseum Fryslân

Leeuwarden, Friesland - Nieuwsgierige aagjes worden helemaal blij in Natuurmuseum Fryslân, waar ze onbevangen van alles kunnen uitzoeken en uitproberen. Een potvis van dichtbij bekijken en de enorme kaken van een blauwe vinvis. Kijken hoe een torenvalk wordt opgezet. Lekker zelf proefjes doen en alles over de evolutietheorie ontdekken op de enorme zolder. Met als klap op de vuurpijlde de spectaculaire OnderWaterSafari waarin je over de bodem van een zoetwatersloot naar de zoute Waddenzee reist en onderweg allerlei waterplanten en -dieren spot.

LEGiO-museum

Grootegast, Groningen - Een klassieker: spelen met LEGO. Kinderen zijn urenlang zoet in het LEGiO-museum - en jij helpt natuurlijk gezellig mee. Leuk weetje: het museumgebouw was het voormalige hoofdkantoor van LEGO Nederland. In de mini-bioscoop in het museum ontdek je meer over de historie van het speelgoed.

Het Gevangenismuseum

Veenhuizen, Drenthe - Spannend: rij mee in de Boevenbus en neem een kijkje in echte cellen bij Het Gevangenismuseum. Je kunt zelfs plaatsnemen in de rechtbank! Dit museum zit boordevol waargebeurde verhalen over ons rechtsysteem van vroeger en van nu, die je ontdekt via avontuurlijke speurtochten. Ontdek bijvoorbeeld de verborgen cel, of stap in de escaperoom voor kinderen en ontsnap net als boef Age uit de gevangenis.

Op DagjeWeg.NL Tickets vind je veel musea die je met korting kunt bezoeken.

Midden-Nederland

In Flevoland, Gelderland en Overijssel.

Batavialand

Lelystad, Flevoland - In Batavialand ontdek je 7.000 jaar geschiedenis van een bijzonder stukje Nederland. Hier loop je namelijk over de bodem van de vroegere Zuiderzee. Toch leefden er in de prehistorie ook al mensen! Ontdek de vele scheepswrakken en help mee met het inpolderen door zelf de sluizen te bedienen. Bij het museum hoort een scheepswerf uit de zeventiende eeuw, waar je mee kunt helpen in de smederij en je eigen touw kunt maken in de Tuigerij. En natuurlijk bezoek je het indrukwekkende VOC-schip De Batavia!

Kasteel de Haar

Haarzuilens, Utrecht - Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en een plaatje om te zien. Kinderen voelen zich voor een dag een ridder of prinses uit een sprookje. Het interieur is prachtig om te zien en nog net als vroeger. Tijdens je bezoek leer je via leuke speurtochten meer over de familiegeschiedenis van de baron en barones die er vroeger woonden.

Het Spoorwegmuseum

Utrecht, Utrecht - Loop in Het Spoorwegmuseum door het historische Maliebaanstation en reis mee langs kolossale stoomlocomotieven en oude rijtuigen. Hier leer je in avontuurlijke attracties alles over hoe mensen vroeger reisden en over alle ontwikkelingen op treingebied. Leuk: kinderen mogen zelf trein rijden op het Kinderspoor.

Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, Gelderland - Het Nederlands Openluchtmuseum neemt je mee op reis door het verleden. Wandel door het Nederland van vroeger en ontdek alle hoogte- en dieptepunten uit onze historie in de Canon van Nederland. Ontmoet ambachtslieden, speel oud-Hollandse spelletjes op het Zaanse Plein en maak een ritje in een historische tram.

Het Nederlands Bakkerijmuseum

Hattem, Gelderland - Hmm, de geur van vers brood komt je tegemoet. Stap binnen het nostalgisch Nederlands Bakkerijmuseum en kijk mee over de schouder van de bakker. Je mag hier ook zelf aan de slag! Er zijn allerlei leuke bakactiviteiten, vooral in het weekend en tijdens schoolvakanties.

De Museumfabriek

Enschede, Overijssel - Beleef de geschiedenis én de toekomst van Twente in De Museumfabriek. Dit familiemuseum is een natuurhistorisch museum, kunstmuseum, techniekmuseum en een streekmuseum in één. Kom hier lekker veel ontdekken en vooral dóen: in de Makerspace ga je zelf aan de slag met proefjes, maar maak je ook robots en bruggen. Of maak samen kunstwerken in het atelier. Gaaf, al die activiteiten!

Zuid-Nederland

In Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Kinderboekenmuseum

Den Haag, Zuid-Holland - Kikker, Rupsje Nooitgenoeg, Dolfje Weerwolfje, Pippi Langkous: in het Kinderboekenmuseum dompelen kinderen zich onder in de werelden van hun helden. Niet alleen leuk, maar ook nog leerzaam. Voor jongeren is er de expo Back Street, waar ze in de wereld van literatuur duiken met games, tatoeages en zelfgeschreven songs.

Sjakie's Chocolade Museum

Middelburg, Zeeland - Chocolade snoepen in een museum, wat wil je als kind nog meer. In Sjakie's Chocolade Museum kan het. Zodra je binnenkomt, ruik je de bitterzoete geur van chocolade en loopt het water je in de mond. Aan de wanden van het museum hangen metershoge foto's, waardoor je je op een cacaoplantage waant. Maak kennis met kruiden en specerijen die veel met chocolade worden gecombineerd. Kinderen kunnen verder onderweg een rebus oplossen en daarmee een leuk prijsje winnen.

preHistorisch Dorp

Eindhoven, Noord-Brabant - Reis terug in de tijd en ervaar het leven van vroeger! In het preHistorisch Dorp ontmoet je Romeinen, Vikingen, boeren, jonkvrouwen en ridders. Het museum is als een gigantische filmset, waar de tijdperken vanaf de prehistorie tot de late middeleeuwen voor je ogen tot leven komen.

Discovery Museum

Kerkrade, Zuid-Limburg - In Discovery Museum staat alles in het teken van ontdekken en doen. Meet je eigen brein aan dat van een robot, bewonder in de Schatkamer bijzondere voorwerpen, ga aan de slag als detective in de Escape Game en volg de unieke belevingstour Revolutie Aarde. Hier ontdek je alles over de industriële revolutie, kijk je als een astronaut neer op onze blauwe planeet en game je voor een betere toekomst van de aarde. In de Labs voeren kinderen proefjes uit en knutselen ze erop los!

Meer kindermusea en kinderuitjes

Foto 2. Klussen met Rat in het Kinderboekenmuseum. In 'Ik ben Kikker' leren kinderen hier door spelletjes en leuke opdrachten van alles over emoties. Foto: Kinderboekenmuseum © Eveline van Egdom.
Foto 3. Ontdekken, spelen en knutselen in De Museumfabriek in Enschede. Foto: De Museumfabriek © Anina Romita.

Laatst gewijzigd: 2024-01-23 10:31:57 · Gepubliceerd: 22 januari 2024 - 11364

Activiteiten Kasteel de Haar

Nu te bezoeken

Rondleiding Onder de pannen


‘Onder de pannen’ is dé kans om letterlijk onder de dakpannen van het kasteel, boven in de torens en op de weergangen te komen. Plekken in het kasteel die normaal gesproken gesloten blijven voor...

Binnen enkele weken te bezoeken

Op jacht naar het gouden ei


Ren door het doolhof van Kasteel de Haar op zoek naar de paashaas en het gouden ei!

Op jacht naar het gouden ei met Pasen


Ren met Pasen door het doolhof van Kasteel de Haar, en vind het gouden ei! De paashaas is er ook!