Dagje uit in 2020? Hier verheugen we ons op!

Wat is er allemaal te doen? |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Deze evenementen en uitstapjes wil je niet missen dit jaar

1 januari 2020 Toerisme Landelijk Een to-dolijst voor 2020 maken is niet moeilijk, want er is veel om naar uit te kijken dit jaar! Het Eurovision Songfestival Rotterdam, SAIL Amsterdam, de allereerste internationale expo van The Rolling Stones en natuurlijk 75 Jaar Vrijheid. We zetten alles wat je dit jaar niet wilt missen voor je op een rij.

Foto 1. Vier het Eurovisie Songfestival in Rotterdam! Rondom de shows wordt een feestelijk programma door de hele stad georganiseerd. Foto: EBU/NPO/CLEVER°FRANKE.

Viering 75 Jaar Vrijheid

In 2020 mogen we alweer 75 jaar van onze vrijheid genieten, waar veel helden voor geknokt hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met het themajaar 75 Jaar Vrijheid staan we daar bij stil en vieren we onze vrijheid. Het hele jaar zit vol prachtige concerten en evenementen en interessante tentoonstellingen. Zo is er in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg vanaf 14 februari 2020 de expositie Hij of Ik, waarin je de bevrijding van Nederland door de ogen van een Canadese en een Duitse soldaat beleeft. In de tentoonstelling zijn onder andere authentieke voertuigen uit de oorlog te zien, waaronder de Mercedes G4 (Gelandewagen) van Adolf Hitler.

  • Bekijk wat er allemaal te doen is rondom 75 Jaar Vrijheid.
  • Natuurlijk vieren we in 2020 voor het eerst in vijf jaar weer een officiële Bevrijdingsdag.

Picasso & Matisse in Rijksmuseum Twenthe

De wereldberoemde werken van twee moderne meesters komen in het voorjaar samen in Enschede. In de tentoonstelling Picasso & Matisse: Beauty is a Line in Rijksmuseum Twenthe bewonder je de veertig mooiste werken van Pablo Picasso (1881-1973) en Henri Matisse (1869-1954). Het komt niet vaak voor dat zoveel kunst van deze twee op één locatie in Nederland te zien is. De tentoonstelling opent 2 februari 2020 en is tot en met 24 mei 2020 te zien.

TINA - Tina Turner de Musical

Haar levensverhaal zit zo vol bizarre toevalligheden en dramatische plottwists, dat je bijna zou denken dat het verzonnen is. Vanaf 1 februari 2020 staat de langverwachte musical over het leven van Tina Turner in het Beatrix Theater Utrecht. De iconische zangeres, inmiddels tachtig jaar oud, werkte zelf aan de voorstelling mee. De show laat zien hoe Tina van gewoon meisje uit Tennessee uitgroeide tot Queen of Rock-'n-Roll. Hits als Private Dancer, Proud Mary en What's Love Got To Do With It komen voorbij, soms in het Engels en soms in het Nederlands. Vanwege de heftige ups en downs in het verhaal is de adviesleeftijd voor TINA - Tina Turner de Musical twaalf jaar.

Efteling krijgt nieuwe achtbaan

De Efteling krijgt in het voorjaar van 2020 een nieuwe achtbaan. De kinderachtbaan de Bob maakt plaats voor een dubbele familie-achtbaan, geschikt voor kinderen tussen de vier en tien jaar oud. Zoals we dat van alle Efteling attracties gewend zijn, schuilt er ook achter het concept van Max & Moritz een sprookjesachtig verhaal. Max en Moritz zijn twee vlegels uit een Duits beeldgedicht uit 1865, geschreven en getekend door Wilhelm Busch. De snotapen verstoren de rust in hun dorp met hun kwajongensstreken. In het origineel worden de jongens uiteindelijk zelf de dupe van hun kattenkwaad en worden ze gevoerd aan de eenden. De Efteling versie van het gedicht is herschreven en heeft een happy end.

Dutch Grand Prix 2020 Zandvoort

In het eerste weekend van 3 mei barst de ultieme strijd los op Circuit Zandvoort. De Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2020 wordt behalve een bloedstollende race een gi-gan-tisch feest. Wat er precies op de planning staat is nu nog niet duidelijk, maar de organisatie belooft optredens van de beste dj's en de beste entertainers. Het wordt een feestweekend waar je u tegen zegt, met de ultieme race op zondag 3 mei. Uiteraard is onze eigen Max Verstappen van de partij. En het strand is vlakbij, dus nu nog hopen op een lekker weertje om het race-event compleet mee te maken. Lees meer over de F1 in Zandvoort.

Eurovisie Songfestival in Rotterdam

Het grootste feestje van 2020 is helaas al compleet uitverkocht: het Eurovision Songfestival 2020. Binnen enkele uren waren alle tickets op. Maar gelukkig is er in de stad van alles te doen om het alsnog mee te kunnen vieren. Het Eurovisie Songfestival vindt plaats op 12, 14 en 16 mei 2020 in Ahoy Rotterdam. Van vrijdag 8 tot en met zaterdag 16 mei 2020 komt er een stadsprogramma met evenementen op verschillende locaties in de hele stad. Met het stadscentrum en Zuidplein als episch centrum van alle gezelligheid. We hebben deze feestelijkheden natuurlijk te danken aan de topprestatie van onze eigen topact Duncan Laurence, in Israël vorig jaar.

Duinrell wordt 85 jaar en krijgt upgrade

Attractieparken in Nederland staan nooit stil wat ontwikkelen betreft. Vorig jaar deed Duinrell al een duit in het zakje met de uitbreiding van hun Tikibad. In 2020 doen ze daar nog wat schepjes bovenop. Duinrell bestaat 85 jaar en viert dat met allerlei uitbreidingen en vernieuwingen. Het park krijgt een nieuwe entree, de camping krijgt een upgrade en indoorspeeltuin Rick's Fun Factory wordt in mei 2020 twee keer zo groot. In juli 2020 wordt de attractie Bumperfrogs compleet vernieuwd op een nieuwe locatie in het park. Ook restaurant de Schaapskooi krijgt een complete make-over.

Theaterspektakel Het Pauperparadijs komt terug

VEENHUIZEN - Het Pauperparadijs komt terug! Het theaterspektakel, gebaseerd op het gelijknamige boek van Suzanna Jansen over arm en rijk, is van 3 juni tot en met 9 augustus 2020 te zien op de buitenplaats van Het Gevangenismuseum in Veenhuizen. De voorstelling speelde daar in 2016 en 2017 ook al en trok toen ruim 90.000 bezoekers. In 2018 verhuisde het theaterspektakel naar Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Dragan Bakema zal deze zomer de rol van Generaal Van den Bosch opnieuw vertolken. Myrthe Burger en Steyn de Leeuwe spelen Cato en Teunis. Tom de Ket neemt de rol van Verteller op zich.

Eindelijk weer SAIL Amsterdam

Het is iets wat je echt een keer met eigen ogen gezien moet hebben: de indrukwekkende botenparade van SAIL Amsterdam. Maar eens per vijf jaar overspoelt dit nautisch spektakel de haven van onze hoofdstad. Het is het grootste gratis evenement van ons land dat om schepen en varend erfgoed draait. Bijzondere Tall Ships, bemanningen en bezoekers vanuit de hele wereld varen van 12 tot en met 16 augustus 2020 Amsterdam binnen. Deze dagen is het overal in de stad feest, met eindeloos veel evenementen, activiteiten en entertainment aan en op het water.

The Rolling Stones in Groninger Museum

Het Groninger Museum kwam al eerder met een internationale expo over een muzieklegende. Toen was het een tentoonstelling over David Bowie, vanaf 3 oktober 2020 is het een grote tentoonstelling over The Rolling Stones. In The Rolling Stones – Unzipped zie je meer dan vierhonderd objecten uit het persoonlijke archief van Mick, Keith, Charlie en Ron. Hoe is het om deel uit te maken van The Rolling Stones? Van instrumenten, video's, geluidsopnames, dagboeken, posters en lp's tot stage designs, iconische kostuums en zelfs een reconstructie van hun eerste appartement en opnamestudio. Deze expo geeft je een kijkje behind the scenes en laat zien hoe de wereldberoemde rockband begon en steeds groter werd. De grande finale van de tentoonstelling is een unieke 3D experience van een optreden van The Stones. De expo was al een succes in Londen, de Verenigde Staten, Australië en Azië en gaat in vernieuwde vorm door Europa touren, met Groningen als primeur.

Nieuw themagebied Phantasialand

Gaat het nieuwe themagebied van Phantasialand dit jaar eindelijk open? Phantasialand kondigde in 2017 al de bouw van de langste flying coaster ter wereld aan. In een flying coaster maken inzittenden de attractie in een liggende positie mee. De achtbaan krijgt de naam 'F.L.Y.' en komt dus in het nieuwe themagebied Rookburgh. Meer details zijn nog niet bekend maar wie weet is de opening eindelijk dit jaar. In het najaar van 2019 doemde er namelijk al ineens een nieuwe muur op, met sprookjesachtige poorten naar het nieuwe themagebied.

Nog meer hoogtepunten in 2020

Foto 2. Dit jaar is de jubileumeditie van SAIL Amsterdam in augustus. Foto: SAIL © Roel Vincken.
Foto 3. Vanaf 11 oktober 2020 in het Drents Museum: Viva la Frida! – Leven en werk van Frida Kahlo. Foto: Frida Kahlo, Zelfportret met aapje, 1945, olieverf op doek op masoniet, Museo Dolores Olmedo, Mexico City.
Foto 4. Duinrell is jarig! Ter ere van het 85-jarig bestaan krijgt het park een behoorlijke upgrade in 2020. Foto: Duinrell.

Laatst gewijzigd: 2020-01-08 09:46:45 · Gepubliceerd: 2019-12-18 13:42:07 - 4799