Zon, zee, strand: vier de zomer in de Kop van Noord-Holland!

Ontdek hoeveel er te doen is boven Alkmaar

Dagje uit in Noord-Holland Redactioneel door
Foto 1. De lagune bij Camperduinen in de Kop van Noord-Holland. Foto: Henk Arendse

14 juni 2021 bijgewerkt: 28 december 2022 Toerisme Kilometers strand, de meeste zonuren van heel Nederland en prachtige historische stadjes: de Kop van Noord-Holland heeft het allemaal! DagjeWeg.NL nam een kijkje en ontdekte dat er meer dan genoeg is te doen voor een heel weekendje weg en zelfs voor een lekker lange vakantie. Beklim de hoogste duintoppen van Nederland, fiets over kronkelende dijkjes en eet een hapje op een oude werf. Je kunt er zelfs wadlopen, want de Kop van Noord-Holland wordt omringd door de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Bekijk onze tips en geniet van een mooie zomer!

Kilometers strand en duinen

Bij de zeedijk van Den Helder start een kilometerslange kustlijn naar het zuiden met prachtige stranden en fraaie duinen. Achter de duinen liggen gezellige kustplaatsjes. Dit waren onze favorieten:

  • Callantsoog heeft een centrum vol winkels en terrasjes en op het strand kun je suppen of leren surfen bij Surfschool Callantsoog;
  • Zee wat te koud? Ga dan zwemmen in de lagune bij het kleine Camperduinen, direct naast het strand;
  • In de nieuwe duinen van Petten ontwikkelt zich een prachtige vochtige duinvallei. Daar loopt een fietspad langs, zodat je de duinvallei goed kunt bekijken;
  • Een plaatje en dé plek om urenlang te wandelen: De Schoorlse Duinen. Dit zijn de hoogste en breedste duinen van Nederland! Vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen starten meerdere mooie wandelingen.

Fietsen door de polders

Het bleek heerlijk fietsen in dit oer-Hollandse landschap. Langs de kust naar Den Helder. Over kronkelende dijken met uitzicht over weilanden en waterplassen. Langs bollenvelden met zomerbloeiers. En door lieflijke dorpjes, zoals Oudesluis met een schattig pleintje en ouderwets ophaalbruggetje. Bij Huisduinen ontdekten we de oude vesting Fort Kijkduin, nu een museum met een enorm Noordzeeaquarium. Een onverwacht pontje onderweg maakte de tocht helemaal af.

Soms bleek een dorpje niet meer te zijn dan een kerk en wat boerderijen, zoals Eenigenburg. Het leuke Museum Eenigenburg is alleen op zondagmiddag open, maar we konden wel door de weilanden naar de uitkijktoren wandelen. Hier stond ooit een kasteel van Floris V.

  • Extra tip: Museum Eenigenburg is één van de leuke musea van de gemeente Schagen: kleine musea op bijzondere plekken. Zoals het molenaarshuisje in de oudste poldermolen van Nederland, een oorlogsmuseumpje in een kasteeltoren en een nog helemaal authentieke duinstolp. Bezoek ook het juttersmuseum, ontdek hoe polder De Zijpe is gemaakt en ga voor een gratis dagje uit naar Automuseum Schagen.

Historische stadjes

Aan de kust van het IJsselmeer liggen prachtige historische stadjes, waar je met gemak een hele dag doorbrengt. Zoveel is er te zien en te doen.

  • Medemblik met zijn vele haventjes en oude gevels is de oudste stad van West-Friesland. Er is een stoommachinemuseum in een voormalig stoomgemaal. In het dertiende-eeuwse Kasteel Radboud voelden we ons even terug in de Middeleeuwen. En de heerlijke geuren en demonstraties van de bakkers in Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij deden ons al snel watertanden. Toch maar even wat lekkers kopen in hun winkel...
  • Stadspoort de Drommedaris, de Koepoort, de smalle straatjes tussen de historische huizen, de grachten en de Oude Haven: Enkhuizen is echt een stadje om in rond te dwalen. Naast de Compagniehaven vind je het Zuiderzeemuseum, gedeeltelijk een openluchtmuseum waar veel authentieke panden uit de streek staan. Even buiten het centrum ligt Sprookjeswonderland.
  • In Hoorn leiden de pittoreske straatjes je naar de Roode Steen, een gezellig plein vol terrasjes tussen historische gevels. Achter een van de mooiste gevels bevindt zich het Westfries Museum. Van dit plein kwamen we via kades en over bruggetjes bij de haven en het Oostereiland. De voormalige gevangenis op het Oostereiland herbergt nu een hotel, een bioscoop en het Museum van de 20e Eeuw.

Scheepswerf Willemsoord: dé hotspot van Den Helde

Ga zeker ook een dagje naar dé hotspot van Den Helder: Scheepswerf Willemsoord. Je ziet de terrasjes al meteen liggen aan de voorkant van de werf. Hier kun je een hapje eten tussen moderne kunst, of een kopje koffie drinken naast het houten wrak van een koopvaardijschip. Ga je verder de werf op, dan kom je nog meer terrasjes tegen bij de jachthaven en een van de droogdokken. Terwijl wij er zijn ligt in dit dok een prachtig zeilschip. Daar staan we wel even bij te staren, want wanneer krijg je de kans om ook het onderwatergedeelte van een schip te zien?

Op Willemsoord kun je verder naar de bioscoop en twee leuke musea bezoeken. Het Marinemuseum, met als blikvanger de grote duikboot Tonijn die ernaast op het droge ligt. En Reddingmuseum Dorus Rijkers.

Ook leuk om te doen

Foto 2. De haven van Hoorn. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 3. De Schoorlse Duinen: de breedste en hoogste duinen van Nederland. Foto: Henk Arendse
Foto 4. Terrasjes op Scheepswerf Willemsoord, de hotspot van Den Helder. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 5. Ook in de zomer kom je in de Kop van Noord-Holland her en der langs enkele bloeiende bollenvelden. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 6. Vochtige duinvallei in de Hondsbossche duinen voor de zeedijk bij Petten. Foto: Henk Arendse

Laatst gewijzigd: 2022-12-28 12:31:16 · Gepubliceerd: 14 juni 2021 - 3662