Kijk achter de kasteelmuren op Tweede Pinksterdag

Maak kennis met het personeel op de Dag van het Kasteel 2023

  Nieuws door
Foto 1. Vier de Dag van het Kasteel op Kasteel Dussen. Foto: Astrid Bouman

23 mei 2023 Cultuur Landelijk Waar de heer en mevrouw van het kasteel upstairs in luxe leefden, werd er downstairs hard gewerkt door dienstmeiden, koks en tuinmannen. Hun verhalen staan centraal tijdens de Dag van het Kasteel op 29 mei 2023. Kijk op deze Tweede Pinksterdag binnen in een kasteel in de buurt en ga terug naar vroeger tijden. We hebben vast zes mooie kastelen voor je uitgezocht!

Vier de Dag van het Kasteel

Elke provincie in Nederland heeft er minstens eentje: een kasteel! Ze zijn niet altijd open voor publiek, maar voor wie nieuwsgierig is naar het interieur van deze indrukwekkende bouwwerken is er ieder jaar de Dag van het Kasteel. Op Tweede Pinksterdag (29 mei) gaan meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen open voor publiek en staan er allerlei leuke activiteiten op het programma. Dit jaar is het thema 'Upstairs/Downstairs' en wordt het personeel van het kasteel in de spotlights gezet. Koetsiers, dienstbodes, koks, stalknechten, tuinmannen: de kasteelheer en kasteelvrouw konden vroeger niet zonder hen. In veel kastelen is iets terug te vinden van dit thema en bekijk je het kasteel van upstairs tot downstairs.

Foto 2. Kijkje in de keuken van Museum Huis Doorn. Foto: Theo Scholten

6 indrukwekkende kastelen om te bezoeken

 1. Kasteel Dussen
  Dussen, Noord-Brabant Op het romantische Kasteel Dussen poetsen de dienstmeiden driftig het zilver en werken de dienstbodes zich een slag in de rondte om alle kleding te wassen. Je valt hier op Tweede Pinksterdag midden in het leven van vroeger op een kasteel. De tijden lopen hier wel door elkaar heen, want je kunt je ook verkleden als Romein of radiografische bootjes besturen op de kasteelgracht. Een kasteel vol verrassingen!

 2. Huis Verwolde
  Laren, Gelderland Ook op Huis Verwolde is nog goed te zien hoe het er pakweg 300 jaar geleden aan toe ging op een kasteel. De verschillende kamers laten goed zien hoe de adellijke familie hier leefde. Daal af in het onderhuis en je krijgt door foto's, audioverhalen en gebruiksvoorwerpen een idee van hoe het was om op het kasteel te werken.

 3. Kasteel Duivenvoorde
  Voorschoten, Zuid-Holland Alles is nog zoals het was op Kasteel Duivenvoorde, waar lange tijd een adellijke familie woonde. Bewonder de interieurs uit de 17e en 19e eeuw en ontdek de band tussen de familie op Duivenvoorde en de Oranjes. Kom je kijken op de zolder? Daar sliep het personeel van dit imposante kasteel. Je ziet hun namen nog staan, ingekerfd in de houten balken. Tijdens de rondleiding op Tweede Pinksterdag kun je het hele kasteel bekijken, van de keuken tot de zolders.

 4. Museum Huis Doorn
  Doorn, Utrecht Een voormalige keizer als heer van het kasteel. Hoe was het om voor de Duitse ex-keizer Wilhelm II te werken op Museum Huis Doorn? Praat op de Dag van het Kasteel met de kokkin en de huismeisjes, die vertellen hoe zwaar hun werk was. Van de tuinman tot de huismaarschalk: acteurs brengen ze voor je tot leven! Volg de route door het kasteel en de tuinen en je komt heel dicht bij het verleden.

 5. Kasteel Radboud
  Medemblik, Noord-Holland In Kasteel Radboud heeft nooit een adellijke familie gewoond, dit was altijd al een werkkasteel. Hier waren soldaten gelegerd en werd er bij tijd en wijle rechtgesproken. Op de Dag van het Kasteel zie je hier in een Middeleeuwse kampement ambachtslieden aan het werk en loop je zo een echte ridder tegen het lijf. Spannend!

 6. Kasteelmuseum de Menkemaborg
  Uithuizen, Groningen Jonkers en jonkvrouwen flaneren over het kasteelterrein van de Menkemaborg, alsof de tijd heeft stilgestaan. Op Tweede Pinksterdag is de rijke familie Alberda voor even terug op 'hun' buitenhuis en kun je meekijken bij het personeel. Boontjes doppen, ramen lappen: misschien kun je een handje helpen? Er is genoeg te doen! Op deze speciale dag is ook de bovenverdieping van de Menkemaborg open voor publiek.

Door het hele land zijn kastelen en buitenplaatsen geopend voor de Dag van het Kasteel, dus zoek er eentje in de buurt!

Foto 3. Personeelsvertrek in Museum Huis Doorn, Doorn. Foto: Dag van het Kasteel

Vind de verdwenen kastelen

LANDELIJK - Ga samen met een gids op zoek naar de onzichtbare kastelen van Nederland met een Archeotrail. Een gids neemt je op de Dag van het Kasteel te voet of op de fiets mee langs kastelen waar alleen nog wat resten van over zijn. En soms is er bijna niets terug te vinden, op een heuveltje met bomenring of een leeg grachtenstelsel na. Dankzij de verhalen van de gidsen komen ook deze verdwenen kastelen weer tot leven! Er zijn dit jaar vier Archeotrails: in Groningen, Gelderland, Utrecht en Overijssel.

Foto 4. Ontdek onzichtbare kastelen op een Archeotrail. Foto: Dag van het Kasteel

Laatst gewijzigd: 2023-05-29 16:28:20 · Gepubliceerd: 2023-05-23 09:51:32 - 3126