Beleef het ultieme kerstgevoel in een eeuwenoud kasteel

Een sfeervol dagje uit in de kerstvakantie

Winterse uitjes   Redactioneel door
Foto 1. 's Avonds is Kasteel de Haar prachtig verlicht. Foto: Kasteel de Haar

13 december 2020 Toerisme Landelijk Kerst vieren als een echte baron of barones of ridder en jonkvrouw in een prachtig versierd kasteel met brandende vuurkorven, eeuwenoude tradities en een gigantische kerstboom. Lijkt je dat wat? Kom dan langs in één van deze vijf prachtige kastelen en neem een duik in de geschiedenis van kerst.

Kerstlichtjestocht door het kasteel

AMERONGEN - Wat er ook gebeurt, kerst blijft kerst op Kasteel Amerongen. Kom en geniet van zaterdag 19 december 2020 tot en met zondag 3 januari 2021 van het feestelijk versierde kasteel en de kasteeltuin. Je kunt in de kerstvakantie een route door het kasteel volgen, op veilige afstand van anderen. In de zalen vertellen gidsen verhalen over de bewoners van het kasteel, de geschiedenis en de bijzondere collectie. In de kerstvakantie zijn er twee historische kerstlichtjestochten voor kinderen van zes tot en met tien jaar. Zonder ouders, maar met begeleider, maken ze een tocht door het verlichte kerstkasteel. Onderweg vertelt de begeleider spannende kerstverhalen over vroeger.

Dwaal door een magisch sprookjeskasteel

HAARZUILENS - Op Kasteel de Haar beleef je ook dit jaar een sprookjesachtige kerst op zowel de eerste als tweede kerstdag. Want van 8 december 2020 tot en met 3 januari 2021 is het Kerst op de Haar! In de Main Hall van het imposante kasteel staat een acht meter hoge kerstboom te schitteren en ook de rest van het kasteel is voor de kerst versierd. Dit jaar is Kasteel de Haar van 18 tot en met 23 december ook 's avonds te bezoeken - een uitnodiging die zo uit een sprookje lijkt te komen. Volg de lichtjes naar het mooi verlichte kasteel voor een avond in (kerst)stijl. Tip: reserveer met je huishouden de exclusieve rondleiding 'Onder de pannen' en sluip door het kasteel wat onderweg door augmented reality tot leven komt. Alleen in de kerstvakantie te boeken.

Warme winteravonden bij het Muiderslot

MUIDEN - Wist je al dat het Muiderslot de hele winter open is, ook tijdens de kerst? Van 12 december 2020 tot en met 28 februari 2021 branden de lichtjes, is de chocolademelk warm en is er van alles te ontdekken over het middeleeuwse leven op een kasteel in wintertijd. Volg de winterse audiotour en kom erachter hoe mensen vroeger op het kasteel aan water, licht en voedsel kwamen. Op woensdag 23 en 30 december schuiven de kinderen van vier tot negen jaar aan het voorleesuurtje in de tuin, waar winterse verhalen worden verteld. En op de Warme winteravonden is het kasteel ook 's avonds open en dwaal je met een warme jas aan door het gezellig verlichte kasteel.

Kerstverhalen op een kasteel

POEDEROIJEN - Overal fonkelende lichtjes, een mooi gedekte bankettafel, warme chocolademelk en glühwein. Slot Loevestein is deze kerstvakantie in een sfeervolle kerststemming! Neem alle mooie plaatjes in je op en dwaal door de mooi verlichte burcht. En dan, is het tijd om te luisteren! Spannende kerstverhalen zijn er genoeg te vinden in de geschiedenis van het kasteel, zoals die over ridder Dirc. Hoe bracht hij zijn avonden door? Hij zat in ieder geval niet rustig met een boek voor de haard... En wist je dat het fortwachtersechtpaar Schanstra in de Eerste Wereldoorlog nog honderden gasten ontving tijdens kerst? Ontdek wat er op het menu stond en waar onderduiker Jan van der Pol met oud en nieuw stiekem heen ging in de Tweede Wereldoorlog. De gidsen van Slot Loevestein brengen de geschiedenis tijdens de kerstvakantie tot leven.

Middeleeuwse winter op Kasteel Ammersoyen

AMMERZODEN - Ook Kasteel Ammersoyen is de hele kerstvakantie feestelijk geopend. Struin op eigen gelegenheid door het middeleeuwse kasteel en met de Buiten Speuren & Spelen tocht volgen kinderen een route rond het kasteel. Door leuke opdrachten komen ze van alles te weten. Op 27 december zijn er zelfs middeleeuwse bewoners in het kasteel, druk bezig met hun werk. Stel ze vragen en kom erachter hoe het leven er eeuwen geleden uit zag. En dan zijn er ook nog lichtjesavonden voor de kinderen en kun je op sommige dagen 's avonds het kasteel bezoeken. Bekijk de agenda van Kasteel Ammersoyen voor alle activiteiten in de kerstvakantie. En bestel hier gemakkelijk tickets voor je bezoek.

Ook de moeite waard

Foto 2. Winterse gezelligheid op Kasteel Ammersoyen. Foto: Kasteel Ammersoyen
Foto 3. De warme chocolademelk staat klaar op het winterse Muiderslot. Foto: Muiderslot
Foto 4. En de kersttafel is gedekt! Foto: Muiderslot

Laatst gewijzigd: 2022-01-03 15:21:03 · Gepubliceerd: 2016-12-13 13:15:38 - 13735