8 leuke buitenspeeltuinen in Nederland

Van de glijbaan naar het springkussen: dit zijn leuke speeltuinen

Speeltuinen in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Weer eens wat anders: de Spelerij! Foto: DagjeWeg.NL

27 mei 2023 bijgewerkt: 7 juni 2023 Toerisme Landelijk Af en toe gaan pa en moe met ons naar de speeltuin toe! Dat is voor ons kind'ren het fijnste dat bestaat. Dit klassieke kinderliedje mag dan wel oud zijn, maar kinderen vinden het nog steeds heerlijk om te klimmen in een klimrek, van de hoogste glijbaan te roetsjen en zo hoog mogelijk te schommelen? In deze leuke speeltuinen vind je een heleboel buitenspeelplezier.

1. De Flierefluiter

RAALTE, OVERIJSSEL - Klim in de speeltoren, ren door het doolhof en glijd van de metershoge glijbaan in speelboerderij De Flierefluiter! Het leuke aan deze speeltuin is: als je moe bent van het spelen, neem je gewoon een kijkje bij de hangbuikzwijntjes, geitjes en schapen. Durf je ze te aaien? Met warm weer spetter je erop los in het zwembad en het waterpark. Een heerlijke dag buiten met z'n allen!

Foto 2. Binnen en buiten spelen: het kan niet op bij De Flierefluiter. Foto: De Flierefluiter

2. Land van Jan Klaassen

BRAAMT, GELDERLAND - Jan Klaassen... Jan KLAAASSEN! Als je heel hard roept, komt 'ie misschien wel tevoorschijn! In Het Land van Jan Klaassen beleef je uren speelplezier in het thema van de vrolijke poppenkastpop. Maak een ritje in de Kaboutertrein, speel tussen de Wiebeldieren en klim zo hoog mogelijk in de touwpiramide! Vergeet de indianen in het Indianendorp niet gedag te zeggen. En wie durft bij het Spookhuis naar binnen...? Ook leuk met slecht weer: binnen vind je het grootste poppentheater van Nederland.

3. Duinoord

HELVOIRT, NOORD-BRABANT - Terwijl de kleintjes zich in Duinoord vermaken bij de schattige speelhuisjes, gaan de iets grotere kinderen het avontuur aan in het klimbos. Houd je goed vast aan de touwen, ren over de planken en haal een persoonlijk record! Ook is er een miniracebaan met elektrische quads, een doolhof en een Jumping Arena. Kom je elkaar tijdens het spelen weer tegen? Speel dan met z'n allen een potje beachvolleybal of midgetgolf!

4. Klok'uus

'S-HEER ARENDSKERKE, ZEELAND - In de Zeeuwse polder vlakbij Goes vind je Klok'uus, een gezellige speeltuin in en rondom een grote schuur! Hier speel je urenlang buiten én binnen. Klim met z'n allen op de hangschommel en zwaai naar de kids die in het metershoge touwenparcours klimmen - of ga er zelf achteraan! En waar kun je nu beter boerengolf spelen dan op het Zeeuwse platteland? Aan het eind van de dag schuif je aan in het restaurant voor een lekker broodje of frietje met een snack of burger.

5. Linnaeushof

HEEMSTEDE, NOORD-HOLLAND - Een metershoge hangbrug van touwen brengt je in het Piratennest. Vanuit hier heb je uitzicht over het hele park! Linnaeushof is de grootste speeltuin van Europa. Maak salto's op de trampolines, fiets bellend langs de brandweerkazerne en het politiebureau in het verkeerspark en maak een enorm zandkasteel in de zandbak. Ook is er een baan met hindernissen, een kartparcours en een enorme glijbaan waar je met z'n vieren tegelijk vanaf kunt. Heb je je zwembroek mee? In waterspeeltuin De Oase beleef je waterpret op warme dagen!

6. De Spelerij - Uitvinderij

DIEREN, GELDERLAND - Hobbelend van de rolbaan af en reuzenbellen blazen op de grote bellenblazer in De Spelerij. In deze verrassende speeltuin vind je geen standaard speeltoestellen, maar allerlei wonderlijke objecten om mee te spelen. Gebruik je fantasie en breng al die speeltoestellen zelf in beweging! En heb je trek gekregen van het spelen? Dan mag je zelf een lekker broodje bakken aan een stok en vullen met jam, hagelslag of muisjes. Jammie! Bij de Spelerij hoort ook De Uitvinderij: de plek voor jongens en meisjes die graag zelf iets maken. Een prachtig kunstwerk met verfspetters, een naamplaatje van kunststof of een bootje van piepschuim. Tip: bestel gemakkelijk tickets voor De Spelerij via DagjeWeg.NL Tickets. De Spelerij is vanaf 9 juni 2021 weer open.

7. Familiepark Nienoord

LEEK, GRONINGEN - De kinderen zijn zeker de hele dag zoet in Familiepark Nienoord. In de speeltuin staan glijbanen, springkussens, draaimolens en klimkastelen voor ze klaar en op de kinderboerderij mogen ze samen de dieren voeren. Hier lopen onder andere geitjes, konijnen en varkens rond. Rond het park gaan kinderen vanaf acht jaar op expeditie Nienoord. Deze natuurroute voert over het water en langs spannende obstakels en door een doolhof. Even bijkomen van dat rennen en spelen? Hop op de trein! Het treinspoor in Familiepark Nienoord is 3,5 kilometer lang en daarmee het grootste miniatuur spoorbedrijf van Nederland!

Foto 3. Klim helemaal naar boven op de klimvulkaan. Foto: Familiepark Nienoord © Rik Schoonhoven.

8. Speelpark Oud Valkeveen

NAARDEN, NOORD-HOLLAND - Midden in het bos ligt het gezellige en groene Speelpark Oud Valkeveen. Het grote park - 9 hectare! - staat vol leuke attracties voor kinderen tot en met twaalf jaar. Er is een heuse achtbaan en een heerlijke zwierezwaai. En als je daar geen kriebels van je buik krijgt dan moet je zeker het Ooigevaar proberen. Tijdens deze vrije val gaat iedereen gillen - van plezier natuurlijk! Ook voor de kleintjes zijn er veel leuke attracties, zoals de oldtimerbaan en de draaimolen. En met mooi weer kan iedereen lekker pootjebaden en spelen aan het strandje bij het Gooimeer.

Foto 4. In Speelpark Oud Valkeveen kun je zelfs in de achtbaan. Foto: DagjeWeg.NL

Nog meer uitstapjes voor kinderen

Foto 5. Laat je fantasie de vrije loop met de wonderlijke speeltoestellen in De Spelerij. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-06-07 13:25:46 · Gepubliceerd: 27 mei 2023 - 49863