Wat te doen in de kerstvakantie? De top 12 kerstuitjes in 2019

Dagje uit rond kerst |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Van ijsbeelden en winterfestijnen tot leuke activiteiten in musea

24 december 2019 Toerisme Landelijk Lekker even weg in de kerstvakantie, maar geen idee waarheen? Haal dan inspiratie uit deze 12 top kerstuitjes van 2019. Met een bijzonder dagje uit in elke provincie en links naar meer tips. Zo wordt het vast en zeker the most wonderful time of the year.

Foto 1. Geniet in de kerstvakantie van winterse gezelligheid in Het Spoorwegmuseum, met als hoogtepunt de schaatsbaan. Foto: Het Spoorwegmuseum

Kermis in Groningen

GRONINGEN - Van 15 december tot en met 5 januari kun je naar de grootste overdekte winterkermis van Nederland: Kerstplaza Groningen. In deze enorme pretfabriek vind je alle kermisattracties die je maar kunt bedenken. De vliegtuigmolen, de spectaculaire Break Dance, de Muziek Express, buggy's en natuurlijk klassiekers als de botsautootjes, ballen gooien, schiettenten en draaimolens. Enorme zuurstokken en suikerspinnen maken je dagje kermis helemaal af.
Nog meer kerstuitstapjes in de provincie Groningen.

Vikingen in Friesland

LEEUWARDEN - Ontmoet de Vikingen in het Fries Museum! Daar ben je tot en met 3 januari even zelf een Viking. Vier het Joelfeest mee, maak een schild, leer zwaardvechten, volg een workshop vikingboten bouwen en bezoek de expositie Wij Vikingen. Op Eerste Kerstdag gesloten.
Meer kerstactiviteiten in Friesland.

Christmas Tea in Drenthe

FREDERIKSOORD - Reis in Museum De Proefkolonie terug naar 1818 en volg vijf arme gezinnen uit de randstad naar een van de Vrije Koloniën van Weldadigheid in Drenthe. Lukt het ze een nieuw bestaan op te bouwen? Daarna lekker uitwaaien in een van de drie nationale parken die vlakbij liggen. Het museum is gesloten op Eerste Kerstdag, maar op Tweede Kerstdag kun je een Christmas Tea of Coffee reserveren en genieten van live muziek.
Dit kun je rond kerst ook doen in Drenthe.

IJsbeelden in Overijssel

ZWOLLE - Het Nederlands IJsbeelden Festival is terug in Zwolle! Op Planet Ice - met temperaturen onder nul graden, dus letterlijk ijskoud - maak je een R-IJS DOOR DE TIJD. Bekijk ijzige dinosauriërs, Stone Henge en Rembrandt van Rijn, maar ook een vrouw op de brandstapel, kinderarbeid tijdens de industriële revolutie en oorlogsbeelden. Alles uit de geschiedenis komt voorbij, vol levensechte details.
Bekijk ook deze kerstuitjes in Overijssel.

Ouderwetse winter in Gelderland

ARNHEM - Een witte kerst zit er dit jaar niet meer in. Toch kun je een ouderwetse Hollandse winter meemaken: in het Nederlands Openluchtmuseum. Schaatsen, van de ijsglijbaan roetsjen en lekkere warme winterkost eten. Maar ook ontdekken dat het vroeger voor veel mensen een hele kluif was om koude winters te overleven. Eerste Kerstdag gesloten.
Nog meer dagjes weg rond kerst in Gelderland.

Schaatsen tussen treinen in Utrecht

UTRECHT - Ooit rondjes geschaatst tussen historische treinen? Het kan in Het Spoorwegmuseum. Tot en met 5 januari is het hele museum in winterse sferen gehuld tijdens Winter Station. Muziek, een antieke carrousel, marshmallows roosteren boven een vuurtje: dit is een echt familie-uitje.
Bekijk ook deze kerstuitjes in de provincie Utrecht.

Betoverende jungle in Flevoland

LUTTELGEEST - Ontvlucht een guur en grijs Nederland in de Orchideeën Hoeve. Hier wandel je over junglepaadjes tussen duizenden orchideeën en prachtige vlinders. Voer de papegaaien, zie hoe de aapjes leven in het Amazone Regenwoud en bewonder de zwevende bloementuin in deze warme wereld vol kleur. Tot en met beide kerstdagen geniet je bovendien nog van spectaculaire kerstdecors en duizenden twinkelende lichtjes.
Nog meer tips voor de kerstvakantie in Flevoland.

Lichtfestival in Noord-Holland

AMSTERDAM - Reusachtige blauwe vlinders op het water. Een zinkende stad waarvan alleen nog de verlichte wolkenkrabbers en torens te zien zijn. Lichtgevend wasgoed wapperend aan de lijn. Tijdens het Amsterdam Light Festival stralen tot en met 19 januari tientallen lichtkunstwerken in en langs de wereldberoemde grachten. Een extra mooie tijd om Amsterdam te bezoeken. Tip: bekijk de kunstwerken vanaf het water met een Blue Boat Company rondvaart.
Meer kerstactiviteiten in Noord-Holland.

IJs aan zee in Zuid-Holland

SCHEVENINGEN - Tijdens Cool Event Scheveningen kun je de hele kerstvakantie schaatsen op de ijsbaan voor het mooie Kurhaus, of op de funskate ijsbaan naast de zee. Op het strand vind je ook de Ice Expo: een grote gekoelde tent vol magische ijsbeelden met lichteffecten. Kleed je warm aan, want het is koud tussen de tovenaars, draken en feeën. Er is een food court waar je tussendoor even op kunt warmen.
Bezoek ook deze winterse uitstapjes in Zuid-Holland.

Winterkasteel in Noord-Brabant

HELMOND -De grootste waterburcht van Nederland is tot en met 5 januari omgetoverd tot Winterkasteel Helmond. Het hele kasteel ademt de sfeer van kerst met gezellige kerstlichtjes, kerstmuziek en chique gedekte tafels. Ga met een gids op ontdekkingstocht. Maak een selfie in de arrenslee of met een echte sneeuwuil. Doe de speurtocht en laat jezelf tot ridder slaan, volg een workshop en luister naar de verhalen van Gast Fantast. Eerste Kerstdag dicht.
Meer Noord-Brabantse uitstapjes tijdens de kerst.

Reptielen in Zeeland

VLISSINGEN - Voel je even in een andere wereld in Reptielen Zoo Iguana. Hier sta je oog in oog met enorme hagedissen, leguanen en schildpadden en zie je zelfs slangen van wel zeven meter! Misschien mag je ze even aanraken… Vergeet niet in de babykamer te kijken waar eieren worden uitgebroed en je piepkleine jonkies ziet in de couveuses. Gesloten op Eerste Kerstdag. Tip: ga met het hele gezin en koop een gezinskaart met € 5,- korting.
Ook open in Zeeland tijdens de kerstvakantie.

Ondergrondse kerst in Limburg

VALKENBURG - Duik de mergelgrotten in en bezoek Kerst in Mergelrijk: een dertig meter lang, ondergronds diorama van miniaturen die het Bijbelse kerstverhaal uitbeelden. Naast de kerstminiaturen vind je in de mergelgangen van Mergelrijk ook beelden, zandsculpturen en dino's! Bekijk de kerstfilm van de Zandtovenaar en ga zelf aan de slag in het grotatelier. Het is kerst in Mergelrijk tot en met 5 januari.
Bekijk nog meer kerstuitjes in Limburg.

Voor extra inspiratie

Foto 2. Bezoek de sprookjeachtige wereld van Ice-Expo 'Frozen Magic'. Foto: Casper van Dort
Foto 3. Bak een lekker broodje boven het vuur tijdens een ouderwetse winter in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum
Foto 4. Ontmoet deze kerst de Vikingen in het Fries Museum. Foto: Fries Museum
Stap terug in de tijd naar 1818 en volg arme gezinnen op weg naar de kolonie in Frederiksoord. Foto: Museum De Proefkolonie © Kim Stellingwerf
Kinderen bekijken een hipster kerststal van Modern Nativity tijdens Kerstival. Foto: Museum Catharijneconvent © Billie-Jo Krul.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-01-04 08:57:29 · Gepubliceerd: 2019-12-23 11:09:15 - 5288